Nagyvilág

Ellenfilmmel válaszoltak a Korán-bírálatra

A Koránt bíráló Fitna című filmre reagálva al-Kaida szimpatizánsok rövidfilmet tettek fel a világhálóra, amelyben "terroristaként" ábrázolnak keresztényeket és zsidókat - közölte egy iszlamista honlapok megfigyelésére szakosodott intézet.

A tíz perc negyven másodperc hosszú film, amely címe szerint Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikusnak a Koránt bíráló Fitna című filmjére adott válasz, az iszlamisták által gyakran használt al-Ehlaasz honlapon jelent meg – közölte a SITE intézet.

A film Afganisztánban, Irakban és a palesztin területen készült felvételeket mutat, és részleteket vesz át az egy amerikai evangélista tábort bemutató Jesus Camp című dokumentumfilmből. A hangot George Bush amerikai elnök beszédeiből – többek között az 2001-ben “a terrorizmus elleni keresztes hadjáratról” tett kijelentéséből -, katonai és egyházi zenéből vágták össze.

A film az amerikaiak külföldi hadműveleteire összpontosít: több képet mutat be a vietnami napalmbombázásokról és muzulmán országok elleni pusztító támadásokról.

Az iszlámot az erőszakkal egybemosó Fitna, amelyet március 28-án tettek fel az internetre, heves tiltakozást váltott több muzulmán országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik