Nagyvilág

A csernobili áldozatokra emlékeztek Ukrajnában

Mintegy százan - közöttük Viktor Juscsenko államfő és más magas rangú állami vezetők - helyezték el a megemlékezés virágait a csernobili áldozatok kijevi emlékművénél és gyújtottak gyertyát a tragédia 22. évfordulója alkalmából tartott gyászszertartáson.

Az erőműtől mintegy 50 kilométerre fekvő Szlavutics kisvárosban, ahol az erőmű dolgozóinak többsége lakik, szintén terveztek éjszakai megemlékezéseket.

1986. április 26-án 1 óra 23 perckor az észak-ukrajnai Csernobilben működő atomerőmű négyes reaktorblokkjában robbanás történt, a baleset következtében sugárszennyezés érte az akkor még Szovjetunióhoz tartozó Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország, sőt Európa nagy területeit is. Félhivatalos becslések szerint a katasztrófa közvetlen következményeinek elhárításában, így a beomlott reaktorblokk fölé emelt betonszarkofág építésében részt vettek közül 25 ezren haltak meg.

Az ENSZ 2005-ben közzétett adatai négyezren haltak meg a baleset után daganatos betegségekben Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszországban, ezt a számot azonban több civil szervezet is megkérdőjelezte. Csak Ukrajnában hivatalosan 2,3 millióan “szenvedtek károsodást a katasztrófa következményei miatt”.

A csernobili erőmű utolsó működőképes reaktorát 2000 decemberében állították le végleg. A szarkofág alatt azonban mintegy 200 tonna radioaktív fűtőanyagot tartalmazó massza van, amely továbbra is veszélyt jelent. A hatóságok megerősítették az 1986-ban emelt szarkofágot. A tervek szerint a jövőben új acélépítményt emelnek a régi szarkofág fölé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik