Nagyvilág

Erős bizonyítékok vannak Zentai ellen

Régi keletűek, de erősek a Zentai Károly (Charles Zentai) elleni bizonyítékok, amelyek szerint 1944-ben katonaként harmadmagával megkínzott és megölt egy zsidó fiatalembert - jelentette ki a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője.

Ha Ausztrália kiadja Magyarországnak Zentait, akkor el kell őt ítélni a gyilkosságért. A perben szabadon választhat magának ügyvédet, és a fővárosi bíróság katonai kollégiumának három bírája fog felette ítélkezni – mondta a The Australian című ausztrál lapnak nyilatkozva Ács Tibor. Zentai attól tart, hogy “nem lenne része tisztességes eljárásban” magyar bíróság előtt – írta korábban az ausztrál lap. Ács Tibor szerint ez nem igaz.

Ausztráliai lapjelentés szerint a háborús bűncselekménnyel vádolt Zentai Károly (Charles Zentai) fia, Ernie Steiner szerint apját Ausztráliában, nem Magyarországon kellene bíróság elé állítani, mivel szerinte a magyar katonai bíróságon lefolytatandó eljárás nem lenne igazságos.

„A kiadatási szerződések a jogrendszerek egyfajta hasonlóságán alapulnak. Nem igazságos, ha valakit a 40-es években létrehozott katonai bíróságra küldenek, amely nem sokat változott azóta” – idézte Steintert csütörtöki számában a The Australian internetes kiadása.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója szerint Zentainak nincs félnivalója, ha ártatlan. „Magyarország tekintélyes igazságügyi rendszerrel rendelkező demokratikus állam. Ez nem a kommunista Magyarország” – idézi az ausztrál lap a jeruzsálemi székhelyű szervezet igazgatóját.

Az ausztrál legfelső bíróság e heti döntése kapcsán, amely elutasította Zentai Károlynak a kiadatási meghallgatás elleni fellebbezését, s így lehetővé tette, hogy lefolytassák a kiadatásával kapcsolatos eljárást a perthi bíróságon, Mark Aarons publicista a The Australian pénteki számában megjegyzi: a Zentai-ügy Ausztrália utolsó esélye lehet annak bizonyítására: arra használta fel a törvényeit, hogy kései igazságot szolgáltasson a holokauszt áldozatainak.

Aarons emlékeztet, hogy a közelmúlt konfliktusainak tömeggyilkosai közül is számosan Ausztráliába menekültek, és semmi sem történt ügyük kivizsgálása és bíróság elé állításuk érdekében. Kevin Rudd kormányának ki kellene vizsgáltatnia azokkal a kambodzsaiakkal, afgánokkal, szerbekkel, chileiekkel és ruandaiakkal szembeni vádakat, akiket – akárcsak Zentait – emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolnak – írja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik