Nagyvilág

Visszaküldik Kínába a gyanús fegyverrakományt

Visszaviszik Kínába azt a hajón szállított fegyverrakományt, amelyet nem tudtak „kézbesíteni" a zimbabwei megrendelőnek, mert a tengerpart nélküli afrikai ország kikötővel rendelkező szomszédai megtagadták a fegyvereket szállító kínai teherhajótól kikötőik használatát - jelentették be csütörtökön Pekingben.

Az Egyesült Államok nyomást gyakorolt Zimbabwe szomszédaira, hogy utasítsák el a kínai teherhajó kikötési kérelmét. Számos nyugati ország és emberjogi szervezet bírálta a Zimbabwéba irányuló kínai fegyverszállítást. Érvelésük szerint a zimbabwei biztonsági erők újabb fegyverekkel való ellátása súlyosbíthatja az afrikai ország ellenzékének elnyomását egy olyan helyzetben, amelyben éppen heves vita folyik a nemrégiben tartott választások eredményeiről.

Csiang Jü kínai külügyi szóvivő szerint tisztán kereskedelmi jellegű ügyletről lett volna szó. Tavaly írták alá a fegyverszállítási szerződést, tehát nincs semmi köze a jelenlegi politikai vitához – mondta. Szavai szerint a tervezett kínai fegyverszállítás nem sértett semmilyen törvényt vagy nemzetközi egyezményt. Mindenesetre a szállító kínai cég visszarendelte a teherszállító hajót, mivel nincs mód a szállítmány célba juttatására – tette hozzá.

Nincs érvényben fegyverszállítási embargó az afrikai ország ellen. Kína nem tartozik a nagy szállítók közé a nemzetközi fegyverpiacon, s külföldi eladásai jobbára az olcsó kézifegyverekre és azok lőszereire szorítkoznak. Némely országnak, például Pakisztánnak azonban Kína is szállít korszerű hadászati fegyvereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik