Nagyvilág

Ukrajnával képzelik el a NATO-t a visegrádi négyek

A visegrádi négyek támogatják Ukrajna és Grúzia belépését a NATO-ba, Svédországgal együtt pedig hívei annak, hogy Ukrajna minél nagyobb mértékben integrálódjon az európai struktúrákba.

Egyebek között erre az álláspontra jutottak a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák külügyminisztérium vezetői, akik szerdán tanácskoztak Prágában az ukrán és a svéd diplomácia vezetőinek bevonásával. Magyarországot a tanácskozáson Göncz Kinga külügyminiszter képviselte. „A visegrádi négyek teljes mértékben támogatják és nagyon fontosnak tartják a két ország csatlakozását a NATO-hoz” – nyilatkozta Göncz Kinga a tanácskozás után.

Gazdasági szálak

„Úgy véljük, hogy ennek érdekében fontos lenne jobban kihasználni az európai szomszédsági politika eszközeit is. Elfogadjuk az ukrán célokat, de ugyanakkor tudatosítani kell, hogy ez egy hosszabb folyamat, amelyben konkrét projektekre és aktív párbeszédre van szükség” – fejtette ki a magyar diplomácia vezetője. „Kijev arra kéri a visegrádi négyeket, hogy segítsenek meggyőzni a többi tagállamot is arról, hogy támogassák Ukrajna felvételét a NATO-ba” – mondta Volodimir Ohrizko, ukrán külügyminiszter.

Göncz Kinga és Volodimir Ohrizko a találkozó után kétoldalú megbeszélést is folytatott, amelyen az említett politikai témák mellett a gazdasági együttműködés kérdése is szóba került. Mindkét fél egyetértett abban, hogy fel kellene gyorsítani a záhonyi logisztikai központ megvalósítását, s közös érdek az energetikai együttműködés is. A miniszterek megállapították, hogy a magyar-ukrán kishatárforgalom az utóbbi időben sikeresen fejlődik.

Már az EU-elnökségre készülnek

Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh kormányfőhelyettes a tanácskozáson részletes tájékoztatást adott arról, milyen prioritásokat tervez Csehország a jövő év első felében, amikor átveszi az Európai Unióban az elnöki tisztséget. Göncz Kinga elmondta, hogy a visegrádi országok ezen a téren is együtt kívánnak működni. Megjegyezte: ez azért is fontos, mert a csehek után a következő években Magyarország, majd Lengyelország lesz a uniós vezető trió tagja.

A magyar diplomácia vezetője az esti órákban kétoldalú megbeszélést folytat vendéglátójával, a cseh külügyminiszterrel. Prágai tartózkodásának második napján, csütörtökön, Göncz Kinga és Karel Schwarzenberg együtt nyitja meg a „Nemzetközi V4-es konferencia a nyilvánosság bevonásáról a közigazgatási döntéshozatal folyamataiba, valamint a partnerség elvéről” című konferenciát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik