Nagyvilág

Gyilkosok és erőszaktevők az amerikai hadseregben

Az amerikai hadsereg csaknem kétszer annyi egykori bűnelkövetőt vett fel állományába tavaly, mint 2006-ban - derült ki a washingtoni kongresszus jelentéséből.

Egyebek között gyilkosság, támadás, rablás és szexuális erőszak szerepel azoknak a rovott múltú katonáknak a bűnlajstromában, akik tavaly léptek be a seregbe. Összesen 861 büntetett előéletű személy nyert felvételt a szárazföldi haderő és a haditengerészet alakulataiba. Számuk 2006-ban 457 volt.

Mint Henry Waxman demokrata képviselő, a kormányzati reformokat ellenőrző bizottság elnöke rámutatott: ez a tendencia egyértelműen azt a nyomást tükrözi, amely a hadseregre nehezedik az iraki háború miatt.

A Pentagon – saját közlése szerint – gondos körültekintéssel végzi a toborzást, ugyanakkor nagy kihívásokkal néz szembe. A 2007 szeptemberében befejeződött pénzügyi évben a hadsereg összesen 180 ezer embert vett fel aktív szolgálatba.

James Thurman altábornagy, a műveleti vezérkari főnök helyettese cáfolta, hogy romlanának a követelmények. Mint mondta, gyorsan bővítik a személyi állományt, és mindeddig nem okozott gondot a büntetett előéletűek felvétele. A Pentagon tavaly 511 olyan embernek engedélyezte a katonáskodást, aki korábban súlyos bűncselekményt követett el.

Hárman gyilkoltak, kilencen szexuális erőszakot követtek el. Ugyancsak kilencen terrorista támadással, például pokolgépes merénylettel fenyegettek. Rajtuk kívül többnyire olyanok nyertek felvételt a seregbe, akik autó- és egyéb lopás, kábítószeres visszaélés miatt kaptak büntetést. A légierő egyetlen ilyen személyt sem toborzott. A hadsereg és a tengerészet köteléke viszont több mint 27 ezer olyan személlyel is gyarapodott tavaly, aki bűncselekménynek nem minősülő enyhébb törvénysértést követett el.

A Pentagon egy névtelenséget kérő tisztviselője a The Washington Postnak elmondta: a szokásosnál mélyebben merítenek toborzáskor, mivel az alacsony munkanélküliség és az elhúzódó háborúk miatt kicsi az érdeklődés a katonai szolgálat iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik