Nagyvilág

„Életmentő” győzelmet aratott Clinton

Clinton magabiztosan, 10 ponttal előzte meg vetélytársát a pennsylvaniai előválasztáson. Ha itt nem nyert volna, aligha lett volna esélye behozni riválisa, Barack Obama előnyét. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez csak részsiker, még mindig Obama vezet.

A volt first lady az adatok 93 százalékos feldolgozottsága mellett a szavazatok 55 százalékát szerezte meg, Obama eredménye 45 százalék. Az előzetes felmérések szerint Clinton jobban teljesített a nők, az idősek, a fehérek, továbbá a szakszervezeti tagok és az alacsony jövedelműek körében.

Obamát támogatták többen viszont a feketék, a fiatalok, az egyetemi végzettségűek és a városlakók között. A választási részvétel a becslések szerint rekordarányú, 40-50 százalék közötti volt.

Clinton megnyerte a fordulót (Fotó: MTI/AP)

Clinton megnyerte a fordulót (Fotó: MTI/AP)

Clinton győzelmének megítélése az amerikai sajtóban nem egyértelmű. Jellemző a HuffingtonPost kétkedő hangja. A liberális hírportál ezzel a címmel tudósított az előválasztás eredményéről: „Clinton még egy napig életben marad”.

Dan Newman kaliforniai demokrata elemző szerint Clinton csak átmenetileg örülhet, mert Pennsylvania nem fordította meg a verseny állását, továbbra is Obama az éllovas. Az időből és pénzből kifutó volt first lady szerinte csak valami drámai csodának köszönhetően szerezhetné meg a jelöltséget. A hátralevő kilenc forduló legnagyobb államában, Észak-Karolinában Obama győzelmi esélyei a jobbak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik