Nagyvilág

Bemutatták a Gripen új változatát

Ünnepélyes keretek között szerdán bemutatták a svéd Gripen vadászrepülőgép legújabb változatát, az úgynevezett demonstrátort, amelyet a harcászati repülőgépeken a jövőben alkalmazni kívánt új technológiák kipróbálására szánnak.

Az új “Griffmadarat” a repülőgéptípust már üzemeltető országok, és a vásárlás iránt érdeklődő államok képviselői, több mint hétszáz meghívott vendég jelenlétében mutatták be. A linköpingi repülőgépgyár egyik hangárjában látványos, zenés- táncos műsor után leplezték le az új Gripent, amelyet a jövő repülőgépének neveztek. Ake Svensson, a Saab repülőgépgyártó cég elnöke hangsúlyozta, hogy a Gripen ezzel a fejlesztéssel megőrzi pozícióját a következő 30-40 évben.

Az új repülőgép a korábbi változatokhoz képest nagyobb üzemanyag-kapacitással rendelkezik, ezáltal a hatósugara és a repülési ideje egyszeri feltöltésselmintegy negyven százalékkal több. Ugyancsak újítás, hogy több fegyver függeszthető a repülőgépre. A nagyobb súly kompenzálására az amerikai haditengerészet F/A-18 Super Hornet típusú vadászrepülőgépének megnövelt tolóerejű – 90 kilonewton – hatóművét építették be, amelyet a General Electric gyártott a Saab részére.

A jövő repülőgépe (fotó: MTI)

A jövő repülőgépe (fotó: MTI)

A demostrátor Gripenen a jövőben tesztelésre kerülő technológiák a már repülő Gripen változatokba, így akár a Magyar Honvédség légiereje által használt 14 magyar repülőgépbe is bekerülhetnek, egy esetleges későbbi korszerűsítési program alkalmával.

A bemutatón Magyarországot Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára és Tömböl László, a honvédség összhaderőnemi parancsnoka képviselte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik