Nagyvilág

Pennsylvania mentheti meg Clintont

Kedden urnák elé járulnak Pennsylvania állam szavazói, hogy véleményt nyilvánítsanak arról, hogy Obamát vagy Clintont találják megfelelőbbnek a demokraták elnökjelöltségére. Az előválasztások történetének egy államban lefolytatott leghosszabb kampánya után Clinton csak nagy arányú győzelemmel hozhatja be kihívója előnyét.

A pennsylvaniai a leghosszabb kampány, melyre az elnökválasztási kampány kezdete, a január harmadikai iowai előválasztás óta sor került. Obama számára a tét fenntartani az előnyt a jelöltek számát illetően, Clinton viszont csak akkor folytathatja magabiztosan a versenyt, ha minimum a Pennsylvania által delegált 153 jelölt felét maga mellé állítja.

Negatív kampányban az esély

Szakértők szerint Clintonnak csak nagy arányú pennsylvaniai győzelemmel nyílhat esélye arra, hogy behozza az illinoisi szenátor előnyét. Közvéleménykutatások alapján Clinton jelenleg enyhe fölénnyel rendelkezik az állam választópolgárainak körében, kiütéses győzelmére kicsi az esély.

Hillary Clintonnak, aki a delegátusgyűjtő versenyben némileg lemaradt Obama mögött, elemzők szerint nincs más esélye a helyzet megfordítására, minthogy a tekintélyvesztést is kockáztatva kíméletlenül támadja riválisát.

Obama is támad

Az afroamerikai szenátor hétvégi kampánykörútján szintén a szokásosnál élesebben bírálta vetélytársát. A kampány hangnemének változása arra utal, hogy Obama valójában abban reménykedik, hogy csitíthatja Clinton negatív kampányát – írja elemzésében a The New York Times.

A lap szerint Obama negatív megjegyzései azt a célt is szolgálhatják, hogy az afroamerikai szenátor elkerülje a döntő vereséget, amely továbbra is életben tartaná a két demokrata jelölt között kialakult rendkívül éles versenyt.

Az augusztusi jelölőkonvencióig összesen hét megmérettetés van még hátra, az utolsó fordulóra június 3-án kerül sor, Dél- Dakota és Montana államokban, ahol előzetes felmérések alapján Obama győzelme várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik