Nagyvilág

Clinton előnye minimálisra csökkent

Hillary Clinton előnye minimálisra olvadt Barack Obamával szemben a demokrata szavazók körében Pennsylvania államban, ahol kedden rendezik meg a következő amerikai előválasztási fordulót.

A Gallup friss kutatásának eredményei szerint – amelyeket vasárnap tettek közzé – a Demokrata Párt elnökjelöltségért folyó küzdelemben a volt first lady már csak 47-45 arányban vezet az északkeleti szövetségi államban. Hasonló eredményt hozott a Newsmax/Zogby felmérése, amely szerint Clinton előnye 46-43 arányú, ez a különbség már a statisztikai hibahatáron belül van.

Országos szinten a Gallup szerint Obama 51-40 arányban vezetett néhány napja vetélytársával szemben. A Newsweek felmérése szerint előnye már majdnem 20 százalékos, 54-35 arányú. Ez nagy eltolódást mutat: egy hónapja, Clinton ohiói és texasi győzelme után még szinte azonos volt a támogatottságuk, Obamáé 45, Clintoné 44 százalék.

Obama vezet a delegátusokért folyó szoros versenyben is, ők döntik majd el a nyári jelöltállító konvención, hogy ki lesz a párt elnökjelöltje. Clinton pedig több ízben világossá tette, hogy nem lép vissza, az utolsó pillanatig harcolni fog. Megfigyelők szerint csak akkor van esélye arra, hogy elhalássza Obama elől a jelöltséget, ha az afro-amerikai szenátor kampányát valamilyen váratlan esemény, botrány kisiklatja. Clintonnak tehát nincs más választása, minthogy agresszív retorikával igyekezzen rombolni riválisa hitelét. Az eddigi kísérletek azonban sikertelen voltak, Obama “golyóállónak” bizonyult.

A Gallup adatai szerint beigazolódni látszanak azok a demokrata félelmek, hogy az egymást őrlő demokrata jelöltaspiránsok igazi győztese a Republikánus Párt majdani elnökjelöltje, John McCain. A felmérés szerint ha most lenne elnökválasztás, Obama és McCain versenyében mindkettőnek 45 százalékos esélye volna a győzelemre. Néhány hete Obama még egyértelműen vezetett McCainnel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik