Nagyvilág

Szabadon utazhatnának a kubaiak

Raúl Castro kormánya a kubai lakosság által régóta sérelmezett utazási korlátozások lazítását tervezi - értesült a madridi El País.

A spanyol politikai napilap internetes honlapján közölt értesülés szerint a szigetország polgárai a jövőben mindenféle hatósági engedély nélkül utazhatnának külföldre. A jelenlegi gyakorlat értelmében kubai állampolgároknak “fehér kártyának” nevezett kiutazási engedélyre van szükségük, ha külföldre kívánnak utazni. Ennek fejében 150 konvertibilis pesót (mintegy 100 eurót) kell fizetniük, ami többszöröse egy átlagos havi jövedelemnek. Ráadásul hetekbe, vagy akár hónapokba is telhet, amíg a hatóságok megadják a kiutazási engedélyt – vagy éppen megtagadják.

A fehér kártya mellett a külföldre utazás másik feltétele ma még a külföldről érkezett meghívólevél. Mindezek a korlátozások meg fognak szűnni – állítják havannai kormányközeli források. Az utazási szabályok lazítása már eldöntött dolog, csupán néhány részletet kell tisztázni, mielőtt a reform hatályba léphet – írta az El País.

Az utazási korlátozások teljes feloldása mindazonáltal nem várható. Frissen végzett diplomások, a hadsereg tagjai és olyan belügyminisztériumi dolgozók, akik bizalmas információkhoz is hozzáférnek, a jövőben is csak hatósági engedély birtokában hagyhatnák el Kubát.

Az utazási korlátozások eltörlése érzékeny anyagi csapást mérhet a kubai államra, amely évente több millió dollárnak megfelelő összeget kasszírozott a fehér kártyák fejében beszedett illeték formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik