Nagyvilág

Csákyt megkente Fico?

Az Új Szó szerint Csáky Pál állítólag egymillió koronát kért az ő könyvét is megjelentető kiadó, a Madách Posonium megmentésére Robert Fico kormányfőtől annak fejében, hogy az általa vezetett Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői megszavazzák a parlamentben a Lisszaboni Szerződés ratifikálását. Csáky tagad.

A szlovák parlament három ellenzéki pártja két hónapon át nem volt hajlandó “szállítani” az európai reformszerződés minősített többséget igénylő ratifikálásához hiányzó öt szavazatot, hogy így kényszerítse ki a sajtószabadság-ellenesnek minősített médiatörvény tervezetének átírását.

Miután a parlament április 9-én radikális módosítások nélkül, egyszerű (koalíciós) többség birtokában megszavazta a médiatörvényt, másnap az MKP teljes frakciója a reformszerződés ratifikálására szavazott. Emiatt két szlovák partnerpártja árulással vádolta meg az MKP-t. Csáky a vádakat visszautasította, mondván, hogy az obstrukció a médiatörvény elfogadása következtében okafogyottá vált.

Csáky Pál (Fotó: MTI)

Csáky Pál (Fotó: MTI)

A sajtó által megszellőztetett gyanú szerint az MKP elnöke egyrészt elérte, hogy a parlament asztalán fekvő közoktatási törvény mégse rontson a szlovákiai magyar oktatás jogállásán. Másrészt pedig állítólag egymillió koronát kért Ficótól, a Csáky könyvét is megjelentető egyik szlovákiai magyar könyvkiadó, a Madách Posonium megmentésére. Utóbbi – hírek szerint – a csőd szélére sodródott.

Csáky állítólag Fico kedvező ígéretével távozott a megbeszélésről, jóllehet azt is tagadja, hogy találkozott volna Ficóval. A titkot állítólag Bugár Béla, az MKP volt elnöke szivárogtatta ki, akinek tavaly tavasszal – Bugár évtizedes elnöklése után – Csáky lépett a helyébe a párt élén.

Az Új Szó érdeklődésére “az MKP több parlamenti képviselője igazolta”, hogy Bugár a múlt héten az MKP-frakció tagjait is tájékoztatta az egymilliós ügyletről. A lap úgy tudja, hogy Csáky valóban tárgyalt Ficóval. Az Új Szó az állítólagos kedvezményezettet, a kiadótulajdonos Dobos Lászlót is megkérdezte, aki elismerte: a csőd szélén álló kiadója megmentése érdekében ő valóban levelet írt Robert Ficónak, s valóban kért tőle egymilliót.

“Azt hiszem, ezt a levelet Csáky Pál elnök úr küldte el vagy juttatta el a kormányfőnek. Ez a való igazság. A levelet én írtam alá, és otthagytam Csáky Pál titkárságán azzal a kérelemmel, hogy ha módjában áll, adja át a miniszterelnöknek. Mi ebben a bűn?” – fogalmazott a lap érdeklődésére Dobos, aki “az átadás időpontját és körülményeit” nem ismeri, mert hogy azóta nem beszélt Csákyval.

A lap közlése szerint a pályázat útján kérhető támogatások keretében a Madách Posonium “2008-ban 2,295 millió koronát kért könyvkiadásra a kulturális minisztériumtól és 1,25 millió koronát kapott. Csáky Pál, a +Harmatos reggelek álmai+ című könyvére 99 ezret kért és 90 ezret kapott” a Madách Posonium könyv- és lapkiadó – írta szombaton az Új Szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik