Nagyvilág

Schmitt Pál a legnépszerűbbb uniós képviselő

Schmitt Pál, Lévai Katalin és Szájer József a legismertebb európai parlamenti képviselők – derül ki az Image Factory kutatásából. A magyar delegáció 24 tagjából csak 10 képviselő ismertsége haladja meg a 20 százalékot.

Az EP a politikusi karrierutakban Európa-szerte változatos szerepet tölt be. „Ifjú titánokat” épp úgy megtalálunk a képviselők és a jelöltek között, mint a hazai közélet frontvonalából visszavonulni szándékozó, vagy éppen parkolópályára tett, a mandátumot mintegy végkielégítésként kapó veteránokat.

Emellett nagy a szakpolitikusok aránya is – őket feltehetően az motiválja, hogy a hazai belpolitikai konfliktusoknál nyugodtabb körülmények között összpontosíthatnak területükre – állítja az Image Factory.

Magas a nők aránya

A magyar EP-képviselők között feltűnően magas a nők aránya. Míg a jelenlegi magyar Országgyűlésben csak minden tizedik képviselő „honanya”, addig az EP 24 magyar tagja között 9 nőt találunk. Ez 37%-nak felel meg, miközben a teljes EP-ben is csak 30% a női képviselők aránya.

A 24 képviselő átlagos ismertsége 24%, és csak öt képviselőt (Lévai Katalin, Kósáné Kovács Magda, Schmitt Pál, Surján László, Szájer József) ismer a magyar választók legalább fele.

Az EP-képviselők ismertsége leginkább politikai előéletükkel mutat összefüggést: a kinti képviselői munka nemigen alkalmas ismertségnövelésre. A 24-ből mindössze 10 képviselőt ismer a választók egyötöde.

Schmitt Pállal meg vannak elégedve

Az európai parlamenti képviselők munkájával való elégedettségre is rákérdezett az Image Factory. Az általános pártpreferenciákkal is összefügg, hogy a lista élén főleg fideszes képviselőket találni. Schmitt Pálról a lakosság fele gondolja azt, hogy jól vagy nagyon jól végzi a munkáját.

A második legnépszerűbb, Gál Kinga, aki a magyar belpolitikában soha nem játszott komoly szerepet, tudományos, szakpolitikai háttérrel lett európai parlamenti képviselő. A legnépszerűbb szocialista politikus a korábbi esélyegyenlőségi miniszter, Lévai Katalin (39%) a harmadik, míg a szabad demokrata éllovas Szent-Iványi István pedig csak a hatodik helyezést érte el.

Az MSZP-választók körében is Schmitt Pál vezeti az ismertségi listát, ahogyan a tíz legismertebb képviselő köre is azonos a teljes mintával. A szocialisták körében azonban Fazakas Szabolcs és Gál Kinga ismertsége is meghaladja a 20%-ot.

Kevés képviselőt ismerünk

A népszerűség terén a párthovatartozással szoros összefüggés mutatkozik, leszámítva Gál Kingát, akinek népszerűsége vélhetően a politikus téves azonosításából ered, hiszen kedveltsége ebben a körben magasabb, mint a Fidesz szimpatizánsai között (54, ill. 42%). Őt leszámítva, a legjobb jobboldali eredmény Barsiné Pataky Etelkáé, aki 22%-ot ért el.

A Fidesz táborában a képviselők ismertsége alacsonyabb, mint a szocialista szavazók körében mért értékek, összesen tíz képviselő rendelkezik 20% feletti ismertséggel. A kedveltségi értékekben itt még inkább érvényesül a pártpreferencia, Schmitt Pál, Szájer József és Gál Kinga a három legnépszerűbb politikus. Lévai Katalin 36, illetve Szent-Iványi István 35%-os eredménye a legjobb baloldali, illetve liberális eredmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik