Nagyvilág

Obama gyengén szerepelt a tv-vitában

Szerda esti televíziós vitájában Hillary Clinton és Barack Obama a pennsylvaniai előválasztás előtt utoljára csapott össze egymással. Clinton folyamatos támadásait Obama higgadtan fogadta, szakértők szerint azonban az afroamerikai szenátor minden idők egyik legrosszabb televíziós szereplését nyújtotta.

Habár a vita hangneme végig viszonylag higgadt maradt, a gesztusok szintjén egyre jobban érezhető volt a növekvő feszültség, a korábban megszokott sűrű kézfogások és vállveregetések elmaradtak – írja a The New York Times az ABC televízió által közvetített 90 perces vitaműsor elemzésében.

A két demokrata szenátor között két hónap óta ez volt az első vita,
egyben az utolsó az egy hét múlva esedékes pennsylvaniai előválasztási
fordulóig.

Clinton támadásba lendült

Clinton láthatóan egyetlen alkalmat sem szalasztott el, hogy vetélytársa alkalmasságát, hazaszeretetét, nézeteit megkérdőjelezze, a kínos kérdésekben pedig az ABC két moderátora is segítségére volt – írja a lap. A vita során ismét szóba került Obama lelkipásztorának kínos elszólása, de azt is a szenátor szemére vetették, hogy nem visel amerikai zászlót ábrázoló kitűzőt az öltözetén.

Kevés kivételtől eltekintve Obama nem vette fel riválisa agresszív stílusát, de minden bizonnyal a szerda esti volt az afroamerikai szenátor egyik leggyengébb tévés szereplése.

A jövő keddi pennsylvaniai forduló fontos állomás az előválasztási versenyfutásban: Clinton egy magabiztos győzelemmel életet lehelhet egyre halványabbnak tűnő kampányába. A borúlátóbbak úgy fogalmaznak, hogy a győzelem tarthatja életben Clintont.

Pennsylvaniában – ahol 158 elkötelezett jelöltet osztanak ki az aspiránsok között – a Franklin and Marshall College felmérése szerint Clinton előnye 6 pontra olvadt Obamával szemben, az állás most 46-40. A volt first lady előnye márciusban még 16 pontos, 51-35 arányú volt. Országosan viszont már az afroamerikai szenátor vezet 52-40 arányban a Gallup adata szerint.

A harcos és a reformer

Obama eddig 1641, Clinton 1504 jelöltet gyűjtött össze a nyári jelöltállító pártkonvencióra. Pennsylvania után még 10 forduló marad. Elemzők egyetértenek, a jelöltek között a szuperdelegáltak fognak dönteni, akiket nem kötelez az állami szavazások eredménye, saját belátásuk szerint döntenek.

Clinton elmondta, azzal igyekszik majd meggyőzni a szuperdelegátusokat, hogy a Fehér Házban egy harcosra van szükség. Ez pedig nem más, mint ő. Obama kifejtette: az ő döntő érve az, hogy Washingtonban változásra van szükség, amit ő képvisel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik