Nagyvilág

A szavazók többsége nem hisz Clintonnak

Megcsappanni látszik az Egyesült Államokban a Hillary Clinton iránti bizalom, a szavazók jelentős hányada már nem tartja őt tisztességesnek - állapította meg friss felmérések alapján a szerdai The Washington Post.

Úgy tűnik, hogy a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben a volt first lady agresszív taktikája, a vetélytárs Barack Obama elleni kíméletlen támadássorozat visszafelé sült el. Az amerikai közvélemény jelentős hányada elveszítette a Clintonba vetett bizalmát – írta a liberális újság a jövő heti pennsylvaniai előválasztás előtt egy héttel, a két jelöltaspiráns vitájának napján.

Tanácsadóinak azok az erőfeszítései, hogy Clinton ismerje be tévedéseit, sőt, viccelődjön is azokon, nem jártak sikerrel. A New York-i szenátor asszony tekintélye helyrehozhatatlanul megsérült, amikor a valóságtól eltérően számolt be egy 1996-os boszniai útjáról – ismerik be a stáb tagjai magánbeszélgetéseken. (Mint kiderült, nem igaz az, amit állított, hogy ellenséges fegyvertűzben szállt le gépével Tuzlában.)

A többség nem tartja szavahihetőnek (MTI/EPA)

A többség nem tartja szavahihetőnek (MTI/EPA)

Az ABC News/Washington Post felmérésében megkérdezetteknek csak 39 százaléka tartja Clintont őszintének és szavahihetőnek. Két éve, 2006 májusában még 52 százaléknak volt ez a véleménye. Obamát a szavazók átlagosan 23 százalékkal tartják hitelesebbnek, jóllehet e téren Clinton egykor vezetett.

Clinton őszinteségi mutatója a republikánusok körében sosem volt magas, de a két évvel ezelőtti 23 százalék mára 16-ra esett. A demokraták között ugyanezen időszakban 18 ponttal, 63 százalékra csökkent ez a mutató. A függetleneknek ma 37 százaléka tartja őt őszintének, 13 százalékkal kevesebben, mint 2006-ban.

Clinton stábja azt állítja, hogy a volt first lady iránti bizalom csökkenése a választási küzdelem természetes velejárója. A boszniai ügy óta azonban tanácsadói megosztottak abban, mit tehet Hillary, aki az első amerikai elnöknő szeretne lenni.

A volt first lady kínos boszniai elszólása körüli vihar a napokban már éppen elülni látszott, amikor férje, Bill Clinton egy rendezvényen védelmébe vette Hillaryt. Kijelentette, hogy felesége bizonyára fáradtan, egy késői órán idézte fel tévesen emlékeit. Erre az MSNBC három olyan kampányeseményről készült felvételt is előásott, amikor Hillary az ellenséges fegyvertűzről adomázott. Ráadásul kiderült, hogy a volt first lady a délelőtti órákban beszélt tuzlai kalandjáról.

Clinton legutóbb azzal támadta Obamát egy kijelentése miatt, hogy elitista. (Obama arról beszélt, hogy a pennsylvaniai kisvárosok szavazói a fegyverekbe és a vallásba kapaszkodnak, miután megkeseredtek a munkahelyek elvesztése miatt.) Clinton rosszmájúan még azt is hozzátette, hogy pont elitizmusa miatt veszítette el korábban a választást Al Gore és John Kerry is.

Ezzel az a gond, hogy Gore a 2000. évi elnökválasztáson csaknem félmillióval több szavazatot kapott, mint ellenfele, a kettővel több elektori voksot és végül győzelmet szerzett George Bush. A demokrata szavazók jó része így máig nem tekinti igazi vesztesnek Gore-t. A Nobel-békedíjas Gore ráadásul az egyik legtekintélyesebb demokrata politikus, egyben szuperdelegátus: állásfoglalása, hogy melyik aspiránst támogatja, egyes elemzők szerint akár el is döntheti majd a jelöltség sorsát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik