Nagyvilág

Slotáék felosztották Magyarországot

A magyarellenes Ján Slota vezette pozsonyi kormányerő, a szlovák Nemzeti Párt (SNS) a honlapján rövid ideig megjelenő térképen törölte Európa térképéről a jelenlegi Magyarországot.

Az SNS honlapján napokig egy olyan Európa-térkép volt látható, amelyen a Dunántúl Ausztriához, a többi magyar terület pedig Szlovákiához tartozik, Magyarország pedig nem is létezik.

Elemzők szerint nyilvánvaló, hogy a szlovák kormánypárt így kívánta megjeleníteni legfőbb ábrándját, miszerint Magyarországot le kellene törölni a föld felszínéről. Emlékeztetnek arra, hogy Slota néhány évvel ezelőtt arra buzdította a hallgatóságát, hogy “üljetek harckocsira, és tegyük földdel egyenlővé Budapestet.”

Idevág Slotának az a többször elismételt megállapítása is, miszerint Szlovákiában nincsenek magyarok, csupán magyarul beszélő szlovákok.

A nacionalista párt a rendszerváltás óta azzal riogatja a szlovákokat, hogy a magyarok autonómiát akarnak, s ennek nyomán majd Szlovákia déli területeit akarják elcsatolni. A párt kezdetektől azt hirdeti, hogy az egykori magyar királyságot megjelenítő “Nagy-Magyarország”-térképek Szlovákia területi integritását fenyegető üzenetként olvasandók.

Feltételezhető, hogy a “Magyarország nélküli Európa-térkép” ötlete a történelmi Magyarországot ábrázoló térképre válaszoló üzenet akart lenni. Az SNS azonban nem adott magyarázatot arra, vajon milyen megfontolások alapján alakította át nemcsak Európát, de egyszersmind az Európai Uniót alkotó államok közösségét, s csökkentette ily módon az unió tagországainak számát.

Miután Slotáék igencsak sajátos térképére a média is felfigyelt, és magyarázatot keresett, az SNS adós maradt a válasszal, majd a Magyarország nélküli Európa-térképet is eltüntette honlapjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik