Nagyvilág

RMDSZ-ellenes “szörnyszövetségek” Erdélyben

Erdély egyes megyéiben "szörnyszövetségek" jöttek létre a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Demokrata-Liberális Párt (PD-L), illetve a Nagy-Románia Párt (PRM) között, hogy megakadályozzák a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) polgármesteri, illetve megyei tanácselnöki tisztségekhez jutását.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke “bizarrnak” és “veszélyesnek” nevezte a jelenséget. Emlékeztetett, hogy Maros megyében már létrejött ez a szövetség, de Szatmárban is körvonalazódik hasonló összefogás.

Etnikai szavazásra buzdítanak

A szerdai román lapok hírül adták: közös jelöltet állít Szatmárban négy román alakulat a megyei önkormányzati elnöki tisztségért zajló versenyben. A PSD és a PD-L két erőteljesen nacionalista erővel, az Új Generáció Pártjával (PNG) és a Konzervatív Párttal (PC) megállapodott, hogy “keresztény összefogással” független jelöltet indítanak az RMDSZ ellen.

Markó szerint ezek a pártok a múltba tértek vissza, az etnikai szavazás ugyanis már eltűnőben van. Márpedig ezek a pártok etnikai szavazásra kényszerítik a szavazókat – hangoztatta az elnök. Pozitív ellenpéldaként hozta fel a Temes megyei RMDSZ által kezdeményezett szövetséget a megyében élő kisebbségek képviselőivel (szerbekkel, bolgárokkal, ukránokkal és olaszokkal) a megyei és helyi tanácsosi tisztségek megszerzése érdekében.

Főpróbára készülnek

A kormányzati tisztségviselőknek a helyhatósági választások iránti fokozott érdeklődése a szövetségi elnök szerint azt bizonyítja, hogy egyre növekszik a helyi és a megyei szintű intézmények fontossága, ezek ugyanis tényleges hatásköröket kapnak, és befolyásolni tudják a helyi közösségek helyzetét.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerdán emlékeztetett: a helyhatósági választások a pártok számára a főpróbát jelentik az őszi parlamenti választásokra. Az RMDSZ több mint hétezer jelöltet indít a helyhatósági választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik