Nagyvilág

Ausztrál őslakosokon próbálgatták a lepra ellenszerét?

Leprás ausztrál őslakos gyermekeken kísérletezték a különböző gyógyszereket az 1920-as és 30-as években – állította az őslakosok egyik jogvédője a canberrai szenátusban. Egy professzor szerint félreértésről van szó, az ausztrál egészségügyi miniszter vizsgálatot rendelt el.

A hivatalos szervek mindeddig hallgattak arról, hogy leprás gyermekeknek a szérumokra való reagálását próbálták kísérletekkel felmérni – számolt be a felsőházi vizsgálóbizottságnak Kathleen Mills, az őslakosok jogaival foglalkozó Ellopott Nemzedék Szövetségének képviselője.

A meghallgatások az „ellopott nemzedék” tagjainak, leszármazottainak kárpótlásáról szóló törvény előkészítését szolgálják. A törvény szerint kárpótolnák majd mindazokat, akik szenvedő alanyai voltak az egymást követő kormányok politikájának az 1920-30-as években. Mintegy 100 ezer bennszülött gyermeket vettek el abban az időben szüleiktől, és kényszerítették őket arra, hogy fehér családoknál nevelkedjenek. Millsnek egészségügyi dolgozó nagybátyja mesélt arról, hogy a családjuktól elszakított gyermekeket gyakran használták fel orvosi kísérletekhez, és ezek hatására közülük nagyon sokan súlyosan megbetegedtek.

Warwick Britton, a sydney-i egyetem orvosprofesszora szerint Mills állításai valószínűtlenek, mert tudomása szerint nem használtak lepra elleni szérumot sem Ausztráliában, sem másutt a világon. Viszont az 1920-30-as években széles körben használtak leprások kezelésére csaulmugra növényi olajat, amelyet 1-2 havonta injekcióztak be a betegekbe. A professzor úgy vélekedett, hogy feltehetően ezt az amúgy fájdalmas kezelést hitték orvosi kísérletnek, holott ez valójában az egész világon elterjedt.

Nicola Roxon egészségügyi miniszter bejelentette: utasította az állami egészségügyi szerveket, valamint az őslakosok ügyeivel foglalkozó tárcát, hogy kutassanak fel archívumaikban bizonyítékokat ezekről az állításokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik