Nagyvilág

A pápa „mélységesen szégyenkezik”

Hatnapos látogatást kezd kedden XVI. Benedek pápa az Egyesült Államokban. A pápa és Bush számos kérdésben nem találja a közös hangot. Az egyházfő a Fehér Ház előtt a katolikus papok szexuális visszaélései ellen zajló tüntetésre reagálva kijelentette: mélységesen szégyenkezik a botrányok miatt, és mindent megtesz, hogy ne fordulhasson ilyen többet elő.

A világ egymilliárd római katolikus hívőjének vezetőjeként Joseph Ratzinger pápaként első alkalommal tesz látogatást a tengerentúlon. Bush sok kérdésben – az abortusz, az azonos neműek házassága és az őssejtkutatás terén – azonos nézeteket vall a pápával, de nem értenek egyet az iraki háborút illetően, ahogy Bush az előző pápával, II. János Pállal sem talált ebben közös hangot.

Eltérő nézetek

Az elnök és a pápa ugyancsak eltérő nézeten van a halálbüntetést illetően, amelyet Bush támogat. XVI. Benedek ezenkívül ellenzi a büntető jellegű amerikai bevándorlási szabályozást és a Kuba elleni kereskedelmi embargót, továbbá a Bush-kormánytól eltérően értelmezi a környezetvédelem és a szociális biztonság fogalmát.

A pápa amerikai látogatásának fő súlypontja a New York-i tartózkodásra esik, amelynek keretében felszólal az ENSZ-ben. Ő lesz a harmadik pápa, aki beszédet mond a világszervezet közgyűlésében. Pápaként másodízben teszi tiszteletét továbbá egy zsinagógában, rövid időre fölkeresi a manhattani Park East zsinagógát. A pápa ellátogat a 2001. szeptember 11-i New York-i merényletek helyszínére, a Ground Zeróhoz is, ahol imát mond az áldozatok emlékére.

Pedofil papok ellen tüntetnek

Közben a washingtoni Fehér Ház előtt katolikus papok szexuális visszaélései ellen tüntetők vonultak fel. Az általuk lobogtatott tiltakozó plakát szövege: “A katolikus papok zsákmányra lesnek”.

A tüntetésre reagálva XVI. Benedek pápa út közben kijelentette, hogy “mélységesen szégyenkezik” egyes papok szexuális visszaélései miatt, amelyek megrendítették a katolikus egyházat az Egyesült Államokban, és határozottan megígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy ez ne ismétlődjék meg.

Teljességgel ki fogjuk zárni a pedofilokat a szent hivatásból… Mélyen szégyenkezünk, és minden lehetőt meg fogunk tenni, hogy ez ne történjék meg később” – jelentette ki az Amerikába tartó repülőgépen a katolikus egyházfő újságírók előtt. A katolikus egyházat 2002-ben szexuális botrányok rázták meg az Egyesült Államokban, és az ottani egyházmegyéknek azóta több mint kétmilliárd dollárt kellett kifizetnie kártérítésként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik