Nagyvilág

Férje hibáit javítaná Hillary Clinton

Az amerikai demokrata elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton hétfőn kijelentette: férje, Bill Clinton volt elnök az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) ügyében egykor hibákat vétett, de ő majd kijavítja azokat.

Hillary Pittsburghben beszélt, Pennsylvania államban, ahol bő egy hét múlva rendezik meg a következő előválasztási fordulót. A helyi szakszervezet egy tagja azt mondta, Bill Clinton annak idején becsapta őket, amikor a NAFTA-t éltette kampányában. Hillary szerint a férje okos, de hibázik. Hozzátette: ha ő lesz az elnök, kijavítja a hibákat, vagy kilépteti az Egyesült Államokat a szerződésből.

Az előválasztási kampányban mindkét demokrata jelöltaspiráns – Clinton mellett Barack Obama is – világossá tette, hogy felülvizsgálná az 1994-ben életbe lépett szabadkereskedelmi megállapodást, amelynek az Egyesült Államokon kívül Kanada és Mexikó a tagja. Clinton és Obama is a megállapodás feltételeinek újratárgyalását szorgalmazza azon az alapon, hogy az több tízezer amerikai munkahely megszűnéséhez vezetett.

Obama korábban keményen bírálta Hillary Clintont, amiért férje elnöksége idején “társelnökként” még támogatta a NAFTA-t, ma viszont már “nem kér belőle”.

Clinton meg kétkulacsos politikusnak nevezte Obamát, mert miközben a NAFTA módosítását szorgalmazza, egy tanácsadója állítólag “megsúgta” a kanadai kormánynak, hogy ez csak kampányfogás. George Bush elnök mindkét jelöltaspiránst kritizálja, szerinte a demokraták politikai haszonszerzésből, szavazatgyűjtési célból támadják a megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik