Nagyvilág

Újra jár a vonat India és Banglades között

Felújították az India és Banglades közötti közvetlen vonatközlekedést, amely 43 évvel ezelőtt szakadt meg az indiai-pakisztáni háború miatt. Banglades 1971-ig Pakisztán keleti tartománya volt.

A Barátság Expressznek elnevezett vonat a bangladesi főváros, Dakka és a kelet-indiai Kolkata (Kalkutta) között közlekedik. A táv mintegy 500 kilométer, amelyet a vonatok 12-14 óra alatt tesznek meg. Hétfőn, a bengáli újév napján ünnepélyes keretek között és szigorú biztonsági intézkedések mellett mindkét végállomásról elindult egy-egy szerelvény több száz utassal, köztük kormánytisztviselőkkel, diplomatákkal.

India 1947-es felosztása előtt Banglades Kelet-Bengál része volt, lakosságának történelme, nyelve, kultúrája közös az indiai Nyugat-Bengál szövetségi állam lakóiéval, amelynek a fővárosa Kolkata. Bengál két részre szakítása egyúttal családokat szakított szét, amelyek tagjai mostantól sokkal egyszerűbb úton látogathatják meg egymást, de India és Banglades vezetői a két ország közötti kapcsolatok erősödését is remélik a vonatjárattól, amelynek felújításában 2001-ben állapodtak meg.

A megvalósítás azért váratott magára ilyen sokáig, mert India ragaszkodott ahhoz, hogy a határon már létező senki földjén, a vasúti pálya mentén építsenek meg egy 150 méter széles biztonsági folyosót – tulajdonképpen egy hatalmas ketrecet – a szabotázsakciók, a csempészés és az illegális határátlépés akadályozására. Banglades végül elfogadta ezt a követelést. Sok bangladesi fiatal már eddig is Kolkatában tanult, és sokan jártak oda orvosi kezelésre, de eddig csak buszjárat létezett, amelyre a jegy jóval drágább, mint a vonatra lesz – a legolcsóbb vonatjegy 4 euróba kerül. Eleinte hetente két járat lesz, de később sűríteni akarják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik