Nagyvilág

Tadic elnököt lemondathatják

A koalíciós Új Szerbia párt vezetője szerint a Kostunica kormányfő által vezetett párttal összefogva ki fogják kényszeríteni Boris Tadic elnök leváltását abban az esetben, ha a kormánytöbbséget adó Tadic vezette párt aláírja az Európai Unióval való Stabilizációs és Együttmőködési Szerződést.

Azt tanácsoljuk az elnöknek és szövetségeseinek, hogy ne játsszanak Szeribával, és ne írjanak alá semmit, ellenkező esetben számolniuk kell a következményekkel – nyilatkozta Velimir Iljics, az Új Szerbia párt vezetője.

Az unióval való együttműködési szerződést először a kormányzatnak és a parlamentnek jóvá kell hagynia, ha enélkül írják alá, akkor kezdeményezni fogjuk Vojislav Kosunica miniszterelnöknél, hogy vonja vissza a dokumentum aláírásának érvényességét – mondta.

Vasárnap Dragan Sutanovacs, a kormányzó Demokrata Párt elnökhelyettese visszautasította a koalíciós Szerbiai Demokrata Párt és az Új Szerbia párt által hangoztatott vádakat – írja a B92 nevű internetes oldal.

Sutanovacs szerint a Kostunica-féle demokraták és az Új Szerbia által alkotott “szövetség” kéréseit nem szabad figyelembe venni, mert ők csak a Szerb Radikális Pártnak a törekvéseit segítik, akik viszont az ország modernizációjának legnagyobb ellenségei.

A miniszterelnök és tábora szerint Szerbia csak “egészben”, tehát Koszovót magáénak tudva közeledhet az EU-hoz, míg a kormánytöbbséget adó, Tadic vezette Demokrata Párt (DS) és szövetségesei azt mondják, hogy Koszovóért harcolni kell ugyan, de ez a küzdelem nem hátráltathatja az ország EU-integrációját.

A Koszovó függetlensége és az uniós csatlakozás kapcsán kialakult kormányválság miatt májusban előrehozott választásokakat tartanak az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik