Nagyvilág

Az EU az olimpiai megnyitó bojkottját javasolja

Az Európai Parlament (EP) a pekingi olimpiai megnyitó ünnepség bojkottját javasolja az EU-országok vezetőinek abban az esetben, ha nem kezdődik párbeszéd a kínai hatóságok és a dalai láma között.

Az EP – a tibeti helyzettel kapcsolatban csütörtökön Brüsszelben elfogadott állásfoglalásában – felszólította a hivatalban lévő EU-elnökséget, hogy „törekedjen közös EU-álláspont kialakítására a kormány- és államfők, valamint az EU főképviselőjének az olimpiai játékok nyitó ünnepségén való részvételére vonatkozóan, olyan fenntartással, hogy az eseményen az előbbiek nem vesznek részt, amennyiben a kínai hatóságok és őszentsége, a dalai láma között nem indul újra a párbeszéd”.

Az EP-képviselők a március 26-ai, rendkívüli brüsszeli plenáris ülésen már lefolytatták a vitát a Tibetben kialakult helyzetről. A parlament most elfogadta az erről szóló, nem kötelező erejű állásfoglalást 580 igen, 24 nem szavazattal, 45 tartózkodás mellett.

A dokumentum szerint az Európai Parlament határozottan elítéli a tibeti tüntetőkkel szemben a kínai biztonsági erők által alkalmazott brutális elnyomást és a Lhásza utcáin, valamint Tibet más területein történt valamennyi, bármely oldal által elkövetett erőszakos cselekményt. Felhívja a kínai kormányt, hogy biztosítson jogsegélyt a letartóztatottaknak, bánjanak velük a nemzetközi emberi jogi törvényeknek megfelelően.

Az EP kifogásolja a nem han származású etnikai kisebbséggel szemben gyakran alkalmazott hátrányos megkülönböztetést. Felhívja Kínát, hogy teljesítse az emberi és kisebbségi jogok, valamint a jogállamiság tiszteletben tartására tett kötelezettségvállalásait, és ne tartóztassa le a másképp gondolkodókat, újságírókat, emberi jogi aktivistákat a demonstrációk és riportok megakadályozása céljából.

Az unió parlamentje üdvözli, hogy a dalai láma erőszakmentes tiltakozásra szólította fel a tibeti népet, elutasította a tibeti függetlenségre való felhívásokat, és ehelyett valódi kulturális, szellemi autonómiát, vallási szabadságot javasolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik