Nagyvilág

Tőkés menedéket talált

Tőkés László jól tette, hogy nem várt tovább hogy felvételt nyerjen az Európai Parlament néppárti frakciójába – olvashatjuk a Krónikában. A néppárti tagfelvételt a román delegáció a végtelenségig késleltethette volna, a megbízatás pedig 2009-ben lejár. Könnyen megtörténhetett volna, hogy helykereséssel telik el a mandátuma.

Az Európai Parlamentben működő frakciók között, nem meglepő, hogy Tőkés az Európai Szabad Szövetség (EFA) és a Zöldek közös frakciója felé fordult. Sem a szocialista képviselőcsoport, sem a liberálisok képviselőcsoportja, sem a kommunista pártokat tömörítő Egységes Európai Baloldal frakció nem jöhetett számításba – véli a Krónika vezércikkírója.

A zöldekkel társult EFA a legjobb?

A Nemzetek Európájáért Unió és a Függetlenség, Demokrácia csoport felé azért nem lett volna célszerű irányulnia, mert e frakciók jobbára az euroszkeptikus képviselők gyülekezőhelyei. Márpedig ha valaki az EU-s lehetőségeket próbálja egy közösség szolgálatába állítani, nem célszerű az egész EU értelmét firtatnia. Maradt tehát a zöldekkel társult EFA, mellyel a püspök már évek óta kapcsolatban áll – vonja le a következtetést az erdélyi napilap cikkírója.

Ha az erdélyi magyarság érdekei felől közelítjük meg a kérdést, nem baj, hogy Tőkés László nincs a néppárti frakcióban. Ott ülnek a Fidesz, az RMDSZ, a felvidéki Magyar Koalíció Pártja és a Magyar Demokrata Fórum képviselői. Van tehát más, aki elvégezze az erdélyi magyar közösség számára fontos felvilágosító, tájékoztató munkát.

Úttörő szerep jut Tőkésnek

A magyarországi szocialisták és szabad demokraták által a szocialista és a liberális frakcióba is eljuthat az erdélyi magyarok hangja; mind a szocialista Tabajdi Csaba, mind pedig a szabad demokrata Szent-Iványi István bizonyította már, hogy érti az erdélyi helyzetet, és fontosnak tartja képviseletét.

Nem sok újdonsággal szolgálhat Tőkés László az EFA képviselőinek sem, akik bejáratott szószólói az európai kisebbségi ügynek.

Csak bajosan juthatott el eddig az erdélyi magyar üzenet az EFA közös frakciót alkotó zöldek táborába. A Krónika szerint Tőkés afféle szűz területre lépett, ahol van helye a munkának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik