Nagyvilág

A lengyelek kárpótolják a kommunizmus áldozatait

A lengyel állam 16 milliárd zlotyt (7,3 milliárd dollárt) ajánl fel kárpótlásul a kommunista rendszer által lefoglalt javak tulajdonosainak - közölte szerdán Jan Bury pénzügyminiszter-helyettes.

A kormány 80 milliárd zlotyra becsüli a kommunista hatóságok által lefoglalt javak értékét, ennek mintegy húsz százalékát, 16 milliárdot hajlandó felajánlani kárpótlásul. A tervek szerint a lengyel állam 10-15 év alatt készpénzben fizeti ki a kárpótlási összegeket.

Májusra várják a törvényt

llletékes kormányzati tisztségviselők közlései szerint júniusig kell megszületnie az erre vonatkozó törvénynek. A lengyel parlament 2001-ben elfogadott egy kárpótlási törvényt, de azt megvétózta Aleksander Kwasniewski akkori államfő, döntését azzal indokolva, hogy egy ilyen nagyszabású kárpótlás túlzottan megterhelné a lengyel államháztartást.

Azóta számos volt tulajdonos perelte be a lengyel államot lengyel és külföldi bíróságokon, és a bíróságok sok esetben döntöttek úgy, hogy megilleti őket egykor államosított javaik teljes értéke.

Főként ingatlanokat államosítottak

Más közép- és kelet-európai országokhoz hasonlóan a kommunista hatalom Lengyelországban számos magántulajdont államosított. Termőföldet jóval kevesebb esetben vettek el tulajdonosaiktól, mint a szovjet tömb többi országában, Lengyelországban jobbára városi ingatlanokért és vidéki udvarházakért fizetnek majd kárpótlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik