Nagyvilág

Utódjára hagyja Bush az iraki csapatkivonást

George Bush amerikai elnök utódának el kell majd fogadnia azt a tényt, hogy az Egyesült Államok nem tarthat olyan nagy katonai erőt Irakban és Afganisztánban, mint most - jelentette ki Colin Powell volt amerikai külügyminiszter csütörtökön. George W. Bush várhatóan ma jelenti be, hogy az iraki csapatok létszámában nem tervez további csökkentést a novemberi választásokig.

Bárki is lesz az új elnök 2009. január 1-jétől, szembesülnie kell azzal, hogy a hadsereg nem állomásoztathat továbbra is 140 ezer katonát Irakban és 20-25 ezer főt Afganisztánban – mondta az ABC televíziónak Powell, aki nem támogatja az elnöki posztért küzdő három szenátor egyikét sem a többi ellenében.

Fokozatosan vonulnak ki

A nyugalmazott tábornok, Bush első külügyminisztere ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a csapatkivonást csak korlátozott ütemben lehet majd végrehajtani.
“Egyiküknek sem lesz olyan mozgástere, hogy egyszerűen kijelentse: távozunk, vége, villany leolt, már itt se vagyunk” – fogalmazott.

Petraeus tábornok az amerikai csapatok Irakból történő kivonásának felfüggesztését javasolja (fotó: MTI/AP)

Petraeus tábornok az amerikai csapatok Irakból történő kivonásának felfüggesztését javasolja (fotó: MTI/AP)

Powell, aki egykor a Pentagonban a vezérkari főnökök egyesített bizottsága élén állt, korábban nyíltan támogatta az iraki inváziót. A volt külügyminiszter azt mondta, hogy mindhárom szenátort barátjának tekinti, még nem döntötte el, melyikükre fog szavazni.

A választásokig már nem változtatnak

George Bush amerikai elnök – David Petraeus tábornok iraki amerikai főparancsnok és Ryan Crocker bagdadi nagykövet e heti kongresszusi beszámolói után – várhatóan csütörtökön jelenti be, hogy az iraki csapatok létszámában nem tervez további csökkentést a novemberi választásig.

A Pentagon csütörtökön közölte, hogy újabb ezredes rangú főtiszt vesztette életét Irakban. Stephen Scott a kilencedik ezredes volt, aki meghalt; az ezredesnél magasabb rangú amerikai katona még nem esett áldozatul a háborúban. Scott éppen egy futógépen edzett, amikor a megerősített bagdadi zöld zónába csapódott aknagránát kioltotta életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik