Nagyvilág

Tőkés regionalista lesz

Minden bizonnyal a kisebbségi jogok erősítéséért fellépő, úgynevezett regionalisták képviselőcsoportjának lesz a tagja Tőkés László, erdélyi magyar képviselő. Tőkés néppárti tagságát a román képviselők akadályozták meg.

Az Európai Szabad Szövetség (EFA) önmeghatározása szerint Európa „állam nélküli nemzetei, régiói és hátrányos helyzetű kisebbségei” érdekeit képviseli. Az EFA elismert európai szintű párt, és az autonómiatörekvések szószólója az ezt nélkülöző régiók, illetve nemzetek számára. Eddig két skót, egy walesi, egy baszk és egy lettországi orosz EP-képviselő alkotta az európai parlamenti EFA-csoportot. Vezetőjük, Ian Hudghton a Skót Nemzeti Párt politikusa.

Az EFA a – Daniel Cohn-Bendit társelnöklete alatt működő – Zöldek csoportjával közös frakciót alkot az Európai Parlamentben. A közös frakció kereteket biztosít ahhoz, hogy közösen képviselhető álláspont esetén a két csoportosulás kölcsönösen segítse egymást. Ez azonban – hangsúlyozzák az EFÁ-hoz közeli források – nem jelenti az EFA feltétlen igazodását a Zöldek nagyobb létszámú frakciójához. A Zöldek eléggé vegyes politikai nézeteket jelenítenek meg, és vannak a frakcióban olyan politikusok is, akiket az EFA-csoport túlságosan „balosnak” tekint.

A független jelöltként európai parlamenti képviselővé választott Tőkés eredetileg az Európai Néppárt EP-frakciójába készült – felvételére előzetes ígéreteket is kapott, ám felvételét a román tagpárt képviselőcsoportja meghiúsította. A fideszes EP-képviselők az elmúlt hónapokban igyekeztek elérni Tőkés felvételét, de az Európai Néppárt frakciójában az a kialakult gyakorlat, hogy csak az nyerhet frakciótagságot, akit a küldő ország néppárti tagpártjának képviselői elfogadnak. A román néppárti EP-képviselők az ugyancsak a néppárthoz tartozó RMDSZ EP-képviselőinek távollétében foglaltak állást Tőkés felvétele ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik