Nagyvilág

Riadókészültség Egyiptom és a Gázai övezet határán

Emelt szintű riadókészültségbe helyezték az egyiptomi hadsereget a Gázai övezet déli határán fekvő Rafahnál, mert arra számítanak, hogy a Hamász aktivistái buldózerrel törik át a határfalat. Jeruzsálemben egy állítólagos merénylet hírére állították riadókészültségbe a rendőrséget és a mentőket.

Az ügy érzékenysége miatt név nélkül nyilatkozó tisztviselő szerint lehetséges az is, hogy a Hamasz aknát telepített a fő rafahi átjárókapuhoz. Előzőleg, kedden a palesztin szervezet egy politikusa újra azzal fenyegetőzött, hogy erőszakkal nyitják meg a határt – mint januárban tették -, ha nem ér véget a Gázai övezet izraeli blokádja.

Az egyiptomi rendőrség arról is beszámolt, hogy nagy robbanóanyag-készletet fedezett fel az izraeli határ mentén, Rafahtól 60 kilométerre délre. A jelek szerint hosszú távú használatra tervezett nagy föld alatti kamrában 1250 kilogramm robbanószert, 24 harckocsi-elhárító aknát és géppisztolyokat találtak.

Magas szintű riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget és a mentőszolgálatot Jeruzsálem körzetében is szerdán, mert hírszerzési értesülések szerint egy merényletre készülő palesztin megpróbált bejutni a városba. A rendőrség megszigorította a biztonsági ellenőrzéseket a város bejáratainál, s különleges járőregységeket vezényeltek Jeruzsálembe és környékére. A mentők a legmagasabb szintre emelték riadókészültségüket, megkettőzve a rendelkezésre álló létszámot és járműállományt.

A hadsereg délig nem fűzött megjegyzést a hírhez. A legutóbbi merénylet Jeruzsálemben március 6-án történt: akkor a város nyugati részének egy Talmud-iskolájába tört be egy palesztin fegyveres, nyolc embert megölt, majd őt is lelőtték. Palesztin biztonsági források szerint izraeli katonák az éjjel őrizetbe vették palesztin mozgalmak mintegy harminc aktivistáját Ciszjordánia északi részén. Az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy 19 körözött palesztint vettek őrizetbe az éjjel, közülük tízet Nábluszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik