Nagyvilág

Letartóztatásokkal várják Tibetben a lángot

A kínai rendőrség 953 embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a márciusi tibeti zavargásokban - közölte a tartomány vezetője, aki egyben megerősítette: elviszik Tibetbe az olimpiai lángot.

Az őrizetbe vett személyek közül 403 fő ellen adott ki elfogatóparancsot az ügyészség, esetükben várhatóan megindul a hivatalos vádemelés – közölte Csiangpa Puncog, a tibeti autonóm körzet kormányának feje.

A kormányzó szerint a zavargások résztvevői a tibetiek jelentéktelen részét teszi ki, és a tiltakozásokban részt vett szerzetesek is csak a buddhista papság igen csekély részét képviselik. Csiangpa Puncog szerint 362 ember önként jelentkezett a rendőrségen. 328 embert csekély vétségük, illetve jó magaviseletük miatt már elengedtek.

Szerdán Buddhista szerzetesek zavarták meg a pekingi kormány által nyugati újságíróknak szervezett sajtókörutat a nyugat-kínai Kanszu tartományban.

A hivatalos kínai hírügynökség szerint a szerzetesek akciója hasonló volt ahhoz, amelyet két héttel ezelőtt Tibet fővárosában, Lhászában szerveztek a Peking által szigorúan ellenőrzött médialátogatás alatt. A rendzavarás rövid ideig tartott, szemtanúk szerint a tibeti zászlókkal megjelenő szerzetesek az újságírók előtt követelték a dalai láma hazatérését, és hangsúlyozták: nem akarnak függetlenséget, csupán az emberi jogok tiszteletben tartását szeretnék elérni.

A tibetiekkel szolidáris indiaiak tüntetnek (MTI/EPA)

A tibetiekkel szolidáris indiaiak tüntetnek (MTI/EPA)

A tartományi vezető megerősítette, hogy az eredeti terveknek megfelelően elviszik Tibetbe az olimpiai lángot. Csiangpa Puncog szerint várhatóak a láng tibeti útja során „szabotázsakciók a függetlenségiek részéről”.

„Az olimpiai játékok kínai rendezése számukra olyan lehetőség a zavarkeltésre, amilyen nem lesz még egy száz éven belül” – fogalmazott. Az olimpiai láng kétszer halad át Tibeten: először májusban, amikor felviszik a Mount Everestre, a világ legmagasabb csúcsára, majd júniusban érkezik meg Lhászába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik