Nagyvilág

Berlusconi győzelemre készül

Silvio Berlusconi olasz ellenzéki vezető 100 százalékig biztos abban, hogy megnyeri a vasárnapi-hétfői parlamenti választásokat, és kizártnak tartja, hogy széles kormánykoalíciót alakítana a jelenleg hatalmon lévő balközép pártokkal, ha mégis szoros eredmény születne.

“Nem tartom reálisnak, hogy döntetlen szülessen. Több közvélemény-kutatási eredmény teljes biztonsággal a győzelmünkről szól” – jelentette ki Berlusconi szerdán a RAI televíziónak nyilatkozva. (2006-ban minden addiginál szorosabb eredmény született Berlusconi pártszövetsége és a Romano Prodi vezette balközép egység között).

Az olasz törvények tiltják, hogy a választások előtt két hétben közvélemény-kutatási eredményt hozzanak nyilvánosságra. Az utolsó felmérések szerint a 71 éves médiamágnás pártja 5-9 százalékponttal vezet ellenfele, Walter Veltroni volt római főpolgármester előtt.

Gazdaságélénkítéssel kampányol

Mindketten azt ígérik a választóknak, hogy a stagnáló olasz gazdaság élénkítése végett csökkenteni fogják az adókat. Berlusconi abban reménykedik, hogy a bizonytalan szavazókat neki sikerül megnyernie magának, mert sokan amiatt fordultak el a Romano Prodi vezette balközép kormánytól, hogy az emelte az adókat.

Annak alátámasztására, hogy komolyan gondolja az adócsökkentést, a fivére tulajdonában lévő Il Giornale napilap a következő szalagcímmel jelent meg: “Van egy ötletem Olaszország számára: tartunk egy adómentes hónapot.” Majd elismerte, hogy ez inkább csak egy jó ötlet, de nem reális lehetőség. “Az ötlet úgy szól, hogy ajándékozzuk meg az olaszokat egy adómentes hónappal – a szabadság hónapjával – azok után, hogy annyit szenvedtek Prodi alatt” – mondta Berlusconi az Il Giornalénak nyilatkozva.

Silvio Berlusconi hivatalos kampányindulója

“Valószínűleg azonban nem tudnánk ezt megtenni, mert túl sokba kerülne, mindenesetre láthatják, hogy képzelőerőben nem szenvedünk hiányt, ha problémákat kell megoldani” – tette hozzá.

A baloldal békülne, Berlusconi nem

A hosszú és unalmas kampányidőszak utolsó hetében mindkét oldal keményített korábbi udvarias retorikáján, amely azt a benyomást keltette, hogy koalíciós kormány megalakítását sem vetik el.

“Bárki győz, akár csak egy szavazattal is, annak – meggyőződésem szerint, és ezt még egyszer hangsúlyozom – kötelessége és megtisztelő feladata lesz Olaszország kormányzása” – mondta Veltroni.

“Képtelenség megállapodást kötni azzal a baloldallal, amely ugyanaz ma, mint ami mindig is volt” – jelentette ki Berlusconi Veltronira utalva, aki korábban a kommunistákhoz tartozott, de szakított velük.

Berlusconi kampányszlogenje egyébként a Fidesz által 2006-ban már kipróbált, „Olaszország, ébresztő” szófordulat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik