Nagyvilág

Az USA-nak nem éri meg Irak rendezése

Irakban olyannyira felszínes a politikai haladás, az ország annyira megosztott, hogy Amerika szinte jottányit sem jutott közelebb a csapatkivonáshoz egy év alatt - áll az Amerikai Békeintézet (USIP) nyilvánosságra hozott szakértői jelentésében.

Érdemi politikai fejlődés legfeljebb 5-10 év alatt mehet végbe, és csak abban az esetben, ha az Egyesült Államok teljesen, feltétel nélkül az ügynek szenteli magát – foglaltak állást ugyanazok a szakemberek, akik a washingtoni kongresszus megbízásából létrehozott Iraki Kutatócsoport tagjaként 2006-ban George Bush elnök Irak-politikájának megváltoztatását javasolták.

Nem éri meg

Az Egyesült Államoknak talán nem éri meg az a hatalmas emberi és anyagi áldozat, amely ahhoz szükséges, hogy Irakban érdemi fejlődést lehessen elérni – áll a jelentésben. Az USIP elemzése szerint az iraki helyzet némely kedvező fejleménye olyan tényezők eredménye, amelyekre az Egyesült Államoknak nincs ráhatása, és gyorsan megváltozhatnak.

Amennyiben az amerikai kormány továbbra is elkötelezett marad Irak fejlődése iránt, a korábbinál nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a politikai és gazdasági fejlődésre helyi szinten, mivel Núri al-Máliki kormánya nem tudott haladást elérni. A szakértők meglátása szerint csak a helyi vezetők és pártok megerősödése képes megteremteni a valódi megbékélés feltételeit.

Csapatkivonás a megoldás

Ha Washington a csökkentett iraki jelenlétet választja, arra a jelentés szerint két lehetőség kínálkozik. Az egyik esetben a további amerikai segítséget ahhoz a feltételhez kellene kötni, hogy Bagdad leosztja a hatalmat a tartományoknak. Ha Irak ezt nem tudná teljesíteni, Washington veszteségcsökkentő céllal kivonási menetrendet dolgozna ki. Ha Irak együttműködik, Amerika egy csökkentett haderőt tarthatna az országban a katonaság és a rendőrség kiképzésére.

A másik eset a feltétel nélküli és teljes csapatkivonás, amely 2009 januárjában kezdődhetne meg, és 2011-re fejeződhetne be. Ezzel egy időben Amerikának a régióban meg kellene erősítenie katonai jelenlétét, és erősebb szövetségeket kellene építenie – tartalmazza a szakértői jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik