Nagyvilág

Szélsőjobboldaliak robbantottak Moszkvában

Szélsőjobboldali rokonszenvükről ismert fiatalok okozták pénteken a Moszkva északi részén, egy toronyházban bekövetkezett, három halálos áldozatot követelő lakásrobbanást - derítette ki a nyomozás.

A nyomozók szerint gázrobbanás, s nem terrorcselekmény történt, a szélsőjobbhoz húzó ifjak egy, a bevándorlás korlátozására szerveződő mozgalomhoz tartoztak, illetve tartoznak.

A fiatalok középkori páncélokat, fegyvereket barkácsoltak, és óvatlanul bántak a hegesztéshez használt gázpalackkal – mondták el az illetékesek.

A lakásban lakó 18 éves Kirill Sirjajevet és társait a Mozgalom az Illegális Bevándorlás ellen elnevezésű szervezet aktivistáiként tartják számon. Sirjajev és egyik, 29 éves társa, Nyikolaj Mironov életét vesztette a robbanás következtében, a harmadik áldozat a szomszéd lakás 35 éves lakója.

Sirjajev Barkoff néven szerepelt az interneten, s honlapján többek között ez áll: “Nem szeretem a buta embereket, akik okosnak hiszik magukat. Ugyanúgy nem szeretem a kaukázusiakat és az ázsiaiakat”.

A moszkvai rendőrség jelenleg közel 60 idegengyűlöletből elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoz.
A szakértők szerint nagy szerencse, hogy a gázpalack az egyik utcára nyíló szobában robbant fel, mert ha a lépcsőházban történt volna a robbanás, az egész ház összeomlott volna, így három emeleten “mindössze” négy betonpanelt vitt ki.

Az épület lakói közül 45 személyt szállodákban helyeztek el, illetve többen barátokhoz költöztek. A házat egyelőre acél állványzattal erősítik meg, s remélik, hogy helyre tudják állítani.

A moszkvai városi önkormányzat a halálos áldozatok családjainak körülbelül egymillió forintnak, a kórházban ápoltaknak 350 ezer forintnak megfelelő összegben folyósít segélyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik