Nagyvilág

Izrael: leromboljuk Iránt ha megtámad

Izrael „kemény választ" ad, és lerombolja Iránt, ha Teherán támadást intéz a zsidó állam ellen - jelentette ki hétfőn Benjámin Ben Eliézer, az infrastruktúra ügyeinek minisztere.

„Irán nem fog sietni a megtámadásunkkal, mert tudja, mit jelentene egy ilyen lépés – idézték az izraeli rádiók a minisztert. – Egy Izrael elleni iráni támadás olyan kemény választ váltana ki, amely az iráni nemzet pusztulását okozná.”

Ben Eliézer minisztériumának egy tanácskozásán beszélt, amelyet Izrael történetének legnagyobb, vasárnap kezdődött polgári védelmi gyakorlata keretében szerveztek. Hangsúlyozta: Irán tudatában van Izrael képességeinek, de folyamatosan provokálja azzal, hogy fegyverekkel látja el szövetségesét, Szíriát és a libanoni síita Hezbollah szervezetet. Ezzel a problémával Izraelnek szembe kell néznie – fejtette ki Ben Eliézer.

Izrael, a Közel-Kelet egyetlen nukleáris hatalma azzal vádolja Iránt – amelynek elnöke azzal fenyegetőzött, hogy a térképről letörli Izraelt -, hogy polgárinak álcázott nukleáris programmal akar atomfegyvert kifejleszteni. Teherán cáfolja a vádakat, és nem hajlandó felfüggeszteni nukleáris programját, annak ellenére, hogy a Biztonsági Tanács már számos szankciót rendelt el ellene.

A miniszter a vasárnap kezdődött polgári védelmi gyakorlattal kapcsolatban kijelentette: „A mostani gyakorlat nem egy kitalált forgatókönyv. A jövőbeli valóság sokkal súlyosabb lehet, mint ahogy azt ma elképzeljük.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik