Nagyvilág

Civilek indulnak Afganisztánba

Civileket is kivisz a Magyar Honvédség Afganisztánba, hogy hiteles képet tudjanak közvetíteni az ott folyó magyar újjáépítési csoport munkájáról.

Mintegy négyszáz jelentkezőből választották ki azt a négy fiatalt, akik közül ketten, egy férfi és egy nő néhány hét múlva 2-3 napra a miniszterrel ellátogat Afganisztánba. A civil jelöltek több védőoltást kaptak hétfőn az Állami Egészségügyi Központban.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt szeretné, ha a civilek saját élményeik alapján formálhatnának véleményt a magyar katonai misszióról és az ottani helyzetről, és így láthatják majd, miért hoz áldozatot számos ország, köztük hazánk is. A látogatók nemcsak a magyar tábort nézhetik meg, hanem kiutazhatnak a közeli városba is.

Szekeres Imre szerint ez az első alkalom, hogy civilek látogathatnak el egy afgán katonai táborba. Arra a kérdésre, miként tudják garantálni a látogatók biztonságát, a miniszter azt mondta, a civilek fegyveres katonai kíséretet kapnak, és golyóálló mellényben, sisakban fognak járni. A miniszter a magyar táborig kíséri a két civilt, majd továbbutazik azokra a helyekre, ahová később magyar katonákat küldenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik