Nagyvilág

Karzai még egy ciklust vállalna

Második elnöki periódust is vállalna Hamid Karzai afgán államfő, aki vasárnap nyilatkozott erről a szándékáról Kabulban.

Mint mondta, 2004-es megválasztása óta sok feladatot elvégzett, de még maradt teendő. Reméli, hogy az afgán nép elégedett elnöki tevékenységével, és lehetővé teszi számára, hogy befejezze a munkát, amelyet elkezdett. Karzai megbízatása 2009-ben jár le. Eddig nem beszélt a második periódusra vonatkozó tervéről.

Az afgán elnök közölte, hogy már felvette a kapcsolatot az új pakisztáni vezetéssel a terrorizmus elleni közös harc érdekében. “A terrorizmus elleni harc Afganisztán prioritása, ugyanakkor Pakisztán is szenved a terrorizmustól… Éppen ezért ez a harc közös” – mondta.

Karzai megismételte azt az ajánlatát is, hogy hajlandó tárgyalni a táliboknak azzal a csoportjával, amely nem áll kapcsolatban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel.

Az afgán államfő a NATO bukaresti csúcsértekezletéről “nagyon elégedetten” nyilatkozott, mert az szerinte “kivételes támogatásban részesítette országát, és realista módon közelítette meg a helyzetet” még akkor is, ha nem döntött nagyarányú csapatnövelésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik