Nagyvilág

Fejtörést okozhat Belgrádnak az új vajdasági autonómiaterv

A vajdasági pártok 13 év után először tudtak megegyezni egy közös autonómiakoncepcióról, melyet Belgrád máris ellenségesen fogad. A vajdasági politikusok szerint sajnálatos, hogy Budapest is csak elvi támogatásban részesítette a tervezetet, melynek megvalósulására komoly esély van abban az esetben, ha a szerb választásokon szoros eredmény születik. Ha a demokratikus erők koalíció alakításában a Vajdaság lesz a mérleg nyelve, az együttműködést az autonómia koncepció elfogadásától tehetik függővé.

Az elmúlt 13 évben a vajdasági pártok főleg az autonómiakoncepcióról alkotott eltérő vélemények miatt feszültek egymásnak, időről időre több elképzelés is felvetődött, de a végén mindegyik sikertelennek bizonyult – mondta Pásztor István, a VMSZ (Vajdasági Magyar Szövetség) elnöke, hozzátéve, hogy a most megszövegezett dokumentumot sikerült mind a három párt számára elfogadhatóvá tenni.

Az autonómiaterv, mely 6 témakört, köztük a személyi elvű, a regionális és az önkormányzati autonómiát öleli fel, fontos eleme a három vajdasági erő választások utáni együttműködésének. A frissen kidolgozott koncepció máris jelentős hullámokat kavart a szerb pártok körében, felélesztve a régi reflexeket – mondta Pásztor István.

Többet vártak Budapesttől

A VMDP (Vajdasági Magyar Demokrata Párt) elnöke, Ágoston András úgy fogalmazott: 13 éve próbálunk Belgráddal valamilyen megoldást találni, és 13 éve utasítanak el minket. Budapesttől sem kaptuk meg azt, amit szerettünk, volna: nemcsak elvi támogatást, hanem az autonómiakoncepció nemzetközi porondon való képviseletét.

A szerb választás esélyeit latolgatva a politikus lapunk kérdésére elmondta: ha a demokratikus erők győznek, akkor semmi sem fog változni, az unió örülni fog és hagyják majd, hogy a maguk erejéből elboldoguljanak valahogy. Ha a radikálisok kerülnek ki győztesen, amire nagy az esély, akkor nemzetközi szinten legalább továbbra is odafigyelnek majd Szerbiára, és az ott élő kisebbségek problémája nem merül feledésbe.

Szoros eredményben bíznak

Ágoston András szerint azonban a legjobban akkor járnának, ha a választásokon szoros eredmény születne, és 5-6 képviselővel a Vajdaság lenne a mérleg nyelve. Ebben az esetben érdemi tárgyalásra kerülhetne az autonómiakoncepció, melynek elfogadása jelentősen befolyásolná a vajdasági pártoknak a szerb demokratikus erőkkel való együttműködési hajlandóságát.

A demokratikus összefogásra azért is szükség van, mert ha Szerbia elindulhatna az Európai Unió felé, akkor a szubszidiaritás elve alapján kötelező lenne annyi önkormányzatot működtetni, ahány “járás” létezik az országban, így a kisebbségek számára hatékonyabb közigazgatás valósulhatna meg – fogalmazott Tari István, a VMDK (Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége) alelnöke. Belgrád csak azokat a jogokat követelhetné a koszovói szerbeknek, melyeket a vajdasági magyaroknak is biztosított – mondta, hozzátéve, hogy a Szerbia által a koszovói szerbekkel kapcsolatban hangoztatott elképzelések nagy részét a vajdasági autonómiatervekből másolták.

Nem következett be a legrosszabb

A Koszovó magyarországi elismerése utáni helyzetről nyilatkozva Pásztor István, a VMSZ elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: nem igazolódtak be az azzal kapcsolatos félelmek, hogy a vajdasági magyarokat bántalmazni fogják, szerencsére a lehető legjobb forgatókönyv szerint alakultak az események. A politikus hozzátette: történt ugyan két olyan incidens, amelynek részletei nem ismertek, de atrocitásokról mint “jelenségről” nem beszélhetünk.

Demszky Gábor pénteki nagybecskereki látogatásával kapcsolatban Pásztor István elmondta: nincs tudomásuk arról, hogy a budapesti főpolgármester a Bánátba utazik. Demszky a tervek szerint ellátogat egy egyházi kollégiumba, ahol könyvadományokat ad át. Útja ellen több ifjúsági szervezet is tiltakozott, arra hivatkozva, hogy Demszky pártja, az SZDSZ annak idején nyíltan a kettős állampolgárság ellen kampányolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik