Nagyvilág

Obama elfogadná Al Gore-t főtanácsadónak

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa bejelentette, fontolgatja, hogy ha megnyeri az elnökválasztást, akkor felkéri főtanácsadójának Al Gore egykori alelnököt.

A déli Illinois állam szenátora helyi idő szerint szerdán Wallingford városban egy kampányfórumon beszélt arról, hogy Gore fontos szerepet játszana a klímaváltozással kapcsolatos elnöki politikájának alakításában, sőt a kérdésben jelenleg is konzultál vele. „Megígérhetem, hogy Al Gore a tárgyalóasztalnál ül majd, és központi szerepet játszik ennek a problémának a rendezésében” – hangoztatta Obama.

Gore személye, illetve a vele kapcsolatos konzultáció azért került az érdeklődés középpontjába, mert sokan találgatják, hogy a Demokrata Párton belül, az elnökjelölti vetélkedésben kit támogat majd, Obamát vagy Hillary Clintont. Gore Bill Clinton mellett volt alelnök. Egyike a legbefolyásosabb szuperdelegátusoknak, és ezért fontos szerepe lesz a párt elnökjelöltjének megválasztásában.

Gore, aki pártján belül nagy tekintélynek örvend, a 2000. évi elnökválasztáson alulmaradt a republikánusok akkori jelelöltjével, a jelenlegi elnökkel George Bushsal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik