Nagyvilág

Indonézia a YouTube blokkolásával fenyegetőzik

Indonézia a hét végén megszünteti a hozzáférést a YouTube videomegosztó portálhoz, ha nem távolítják el onnan Geert Wilders holland populista politikus iszlámellenes filmjének részleteit - közölte a jakartai kormány.

Az indonéz tájékoztatási miniszter hétfőn írásban kérte az internetes oldalt, hogy a továbbiakban ne jelentessenek meg részleteket a szélsőjobboldali holland képviselő Fitna (Küzdelem) című rövidfilmjéből. „Ha a hét végéig nem kapunk választ, akkor az internetszolgáltatók közreműködésével blokkolni fogjuk a portál hozzáférését az országon belül” – mondta egy kormányilletékes.

Iszlám fundamentalista mozgalmak felhívására több százan tüntettek a film internetes terjesztése ellen az utóbbi napokban Indonéziában, az egykori holland gyarmaton, amely a világ legnépesebb muzulmán országa.

A filmben a politikus egyebek között azt állította, hogy az iszlám mindent le akar igázni, és „meg akarja semmisíteni” a nyugati civilizációt. A bevándorlást ellenző Szabadságpárt elnöke saját bevallása szerint azt kívánta szemléltetni, hogy a muzulmán vallás szent könyve „fasiszta”, Mohamed próféta pedig „barbár” volt. A rövidfilmet alkotója a világhálón tette közzé, miután egyetlen tévécsatorna vagy mozi sem vállalta bemutatását.

A holland kormány elhatárolódott attól az értelmezéstől, amelyet a film közvetít az iszlám vallásról és annak szent könyvéről, a Koránról. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az Európai Unió is elítélte a film bemutatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik