Nagyvilág

Fico Moszkvával barátkozik

Robert Fico szlovák kormányfő nem tesz le arról a - kezdetben a sajtó által komolytalannak ítélt - szándékáról, hogy hazája teljes kelet-nyugati hosszában Pozsonyig, sőt Bécsig meghosszabbítsa az oroszok stratégiai fontosságú széles nyomtávú vasútját. Szlovákia ezen túl szívesen vásárol orosz gázt a következő hét évben is.

Fico és az orosz kormányfő, a csütörtökön több napos hivatalos pozsonyi látogatásra érkezett Viktor Zubkov megbeszélése után közölték: a beruházás kivitelezése a terveik szerint 2010-ben kezdődne, a költségek mintegy 4,3 milliárd eurót tennének ki.

Fico nyomatékosan hangsúlyozta, hogy Pozsony mindenképpen szeretné visszavásárolni a Transpetrol 49 százalékban orosz kézben levő részvénycsomagját, aktívan bevonni a bővítendő mohi atomerőmű kivitelezésébe az orosz felet, és a kiégett fűtőanyagot Oroszországba szállítani.

Zubkov megerősítette: az orosz földgázszállítmányokról szóló új, hosszú távú szerződés aláírásához a felek részéről teljes a politikai akarat. A még hatályos szerződések 2008 végén járnak le, az újak 2015-ig szólnának.

Moszkva ez év végéig részecskegyorsítót is épít Szlovákiában – derült ki Fico és Zubkov sajtótájékoztatóján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik