Nagyvilág

Bin Laden köszöni, jól van

Jó egészségben van Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére - állította a terrorista szervezet második embere egy szerdai internetes videoüzenetében. Ajman az-Zavahri a bin Laden egészségének megromlásáról szóló híreket cáfolta ezzel.

Az angol felirattal ellátott, másfél órás felvétel több, az al-Kaidával kapcsolatban álló szélsőséges iszlamista honlapon is megjelent. Az év eleje óta harmadszor tett közzé üzenetet a világhálón az al-Kaida második számú vezetője, ezúttal interneten feltett kérdésekre válaszolt.

A világhálón faggatták

„Az al-Kaida az iszlám és a muzulmánok ellenségének tekinti az ENSZ-et, mert ők azok, akik megteremtették Izrael állam létrehozásának és muzulmán területek kisajátításának a jogi alapját” – jelentette ki Zavahri. Ezt egy algériai diák kérdésére felelte, aki azt tudakolta, hogy miért választotta célpontjaként az al-Kaida észak-afrikai szervezete a helyi ENSZ-irodát. Tavaly decemberben negyvenegy halálos áldozatot követelt az algíri ENSZ-képviselet elleni merénylet, az áldozatok közül 11 volt a világszervezet alkalmazottja.

„Nem voltak ártatlanok, akik meghaltak, mert a hitetlen keresztesek és az őket védő hadsereg tagjai voltak. Ha ártatlanok is meghaltak – folytatta – , az vagy akaratlan hiba volt, vagy azért történt, mert szükséges volt” – felelte arra a kérdésre, hogy miért gyilkolnak ártatlanokat.

Terjed a dzsihád

Bírálta az ENSZ-t azért is, mert – ahogy fogalmazott – Csecsenföldet “az orosz keresztesektől” elszakíthatatlannak, Melilla észak-afrikai spanyol enklávét “a spanyol keresztesektől” elszakíthatatlannak tekinti.

Arról, hogy mi történik, ha az amerikai csapatok kivonulnak Irakból, azt mondta: arra számít, hogy a “dzsihád kiterjed és előrenyomul Jeruzsálem felé”. Fenyegetést intézett hazája, Egyiptom kormánya ellen, amelyet “korruptnak, romlottnak” nevezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik