Nagyvilág

Még nem lélegezhetnek fel a vajdasági magyarok

Noha azóta, hogy hazánk elismerte Koszovót, nem érte atrocitás a vajdasági magyarokat, a politikának folyamatos készültségben kell lennie - figyelmeztetett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke.

Folyamatosan készültségben kell lennie a magyar politikának, mert az elmúlt években már több alkalommal söpört végig a vajdasági magyarságon ilyen hullám – mondta Németh Zsolt azt követően, hogy Budapesten tárgyalt a vajdasági parlament tájékoztatási irodájának küldöttségével.

A találkozón nem került szóba az esetleges atrocitások kérdése, tárgyaltak viszont a kétoldalú kapcsolatokról, Szerbia euroatlanti közeledéséről és a vajdasági magyar autonómiatörekvésről. A politikus kiemelkedően fontosnak tartja a Magyarország és Szerbia közti együttműködést kisebbségi kérdésekben, valamint azt, hogy hazánk megkönnyítse Szerbia euroatlanti csatlakozását.

Ennek része lehet a szerb vízummentesség – tette hozzá. Magyarország március 19-én ismerte el független államként Koszovót. Ennek okán több politikus vajdasági magyarverésektől tartott, Bojan Pajtic, a vajdasági parlament elnöke ugyanakkor azt ígérte, hogy a tartomány békéje megmarad, nem lesznek nemzetiségek elleni incidensek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik