Nagyvilág

A meleg párokat is megilleti az özvegyi nyugdíj

Azok az európai uniós tagállamok, amelyek hivatalosan elismerik az azonos neműek párkapcsolatát, kötelesek ugyanolyan "özvegyi" nyugellátást biztosítani az ilyen párok tovább élő tagjainak, amilyen a hagyományos (heteroszexuális) házasfeleket megilleti.

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság döntött így kedden egy német férfi keresete nyomán. Az illetőtől megtagadták Németországban az “özvegyinek” megfelelő nyugdíjat, amelyre 2005-ben elhalálozott férfipartnere után igényt tartott.

Az EU-bíróság indoklása szerint a német nyugdíjpénztár hátrányos megkülönböztetésben részesítette a férfit nemi orientációja miatt, holott a német törvények a hagyományos házassággal egyenrangú élettársi kapcsolatnak ismerik el az azonos neműek együttélését.

Azt nem mondta ki végzésében az EU-bíróság, hogy mind a 27 EU-tagállamnak hivatalosan el kellene ismernie az azonos neműek együttélését, csupán azt, hogy ha így tesznek, mindazon jogokat és járandóságokat meg kell adniuk az egynemű pároknak, amelyek a heteroszexuális házaspárokat megilletik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik