Nagyvilág

Egyre többen sürgetik Clinton visszalépését

Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata vezetője kedden bejelentette: Clintonnak vissza kellene lépnie az elnökjelöltségtől, ellenkező esetben a párt hatalomra kerülése kerül veszélybe. Sajtóhírek szerint Clintonnak több millió dollár kifizetetlen kampányszámlája van.

Az Obama-Clinton-harc mielőbbi lezárását sürgeti Nancy Pelosi, a Képviselők Házának elnöke. Ha a Demokrata Párt novemberben nyerni akar, akkor minél előbb egy jelölt mögé kell hogy álljon – írja a BBC. Ellenkező esetben nincs garancia arra, hogy fölülkerekednek a republikánusok jelöltjén, John McCain szenátoron.

A tudósítások szerint a Clinton-kampány anyagi gondokkal küzd, több millió dollárnyi kifizetetlen számla vár rá. Elelmzők szerint Clintonnak van még egy esélye a győzelemre, ha megnyeri a szuperdelegáltak támogatását. Erre nagy szüksége lesz, ugyanis jelenleg Obama van fölényben, 1623 delegálttal, Clintonnak 1499 van.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint Clinton újabb tíz delegáltat állíthat maga mellé az április 22-i elnökjelöltválasztási fordulón, Pennsylvania államban. Matematikailag az már mindkét jelölt számára lehetetlen, hogy a biztos elnökjelöltséghez szükséges 2027 delegált támogatását megszerezzék.

Obama nem ragaszkodik görcsösen Clinton visszalépéséhez, szerinte a volt first lady maradjon addig versenyben, ameddig csak lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik