Nagyvilág

Szerbia Koszovóban is megtartaná a választásokat

Szerbia a koszovói függetlenség kikiáltása ellenére Koszovóban is meg akarja rendezni a május 11-re kitűzött szerb parlamenti és helyhatósági választásokat - közölte hétfőn Slobodan Samardzic, a koszovói ügyekért felelős szerb miniszter.

A bejelentés újabb kihívást jelent a túlnyomó többségében albánok lakta terület vezetőivel, illetve a terület felett felügyeletet gyakorló nemzetközi szervezetekkel szemben. Koszovó február 17-én nyilvánította ki függetlenségét.

Samardzic koszovói szerbeknél tett látogatásán elmondta: Belgrád kérvényezni fogja a területet az 1999-es jugoszláviai NATO-csapások óta irányító ENSZ-igazgatásnál (UNMIK), hogy a szerbek lakta koszovói területeken rendezzék meg e választásokat.

Az UNMIK eddig nem gátolta meg a koszovói szerbek részvételét a szerbiai választásokon. A koszovói albán vezetők a függetlenség kikiáltása óta azonban ellenzik, hogy a helyhatósági választások esetében az ENSZ-misszió engedélyezze a helyi szerbek részvételét.

Fatmir Sejdiu koszovói elnök hétfőn Pristinában újságírók előtt elítélte, Koszovó államiságának megkérdőjelezését célzó kísérletként értékelte Samardzic bejelentését és leszögezte: nem engedik meg, hogy Szerbia a választások révén kormányzati szerveket hozzon létre Koszovóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik