Nagyvilág

Már több a muzulmán, mint a katolikus

A világ muzulmánjai ma már lélekszámban felülmúlják a római katolikusokat, így mostanra az iszlám lett a legnagyobb vallási felekezet a földön - közölte vasárnap a Vatikán a saját maga és az ENSZ statisztikai adatai alapján.

Vittorio Formenti prelátus, az egyház központi statisztikai irodájának vezetője – aki munkatársaival nemrég készítette el a Vatikán 2008. évi statisztikai évkönyvét – a Szentszék lapja, a L’Osservatore Romano vasárnapi számának nyilatkozva elmondta, hogy a legfrissebb, 2006-os összesítések alapján a muzulmánok a világ lakosságának 19,2 százalékát alkotják, a katolikusok pedig 17,4 százalékát.

„A történelem során először nem mi vagyunk a legtöbben, a muzulmánok felülmúltak minket” – mondta Formenti. Ha minden keresztény vallási közösséget – köztük az ortodoxokat, az anglikánokat és a különböző protestáns egyházakat is – figyelembe veszünk, akkor a keresztények – mintegy kétmilliárd ember – a világ lakosságának 33 százalékát teszik ki – tette hozzá.

A Vatikán nemrég 1,13 milliárdra tette a katolikusok számát. A muzulmánok lélekszáma általános vélekedés szerint mintegy 1,3 milliárd. A vatikáni statisztikai hivatal a muzulmánok lélekszámát az ENSZ összesítése alapján veszi, amelyhez a világ országai szolgáltattak részadatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik