Nagyvilág

Románia lesz a drogcsempészek fellegvára

Washingtonban és Bukarestben egyaránt vészjósló előrejelzés látott napvilágot a romániai kábítószer-fogyasztás és -kereskedelem várható előretörésérõl. Az amerikai külügyminisztérium jelentése szerint 2008-ban Romániában a heroin- és ecstasy-fogyasztás, valamint a drogkereskedelem jelentős növekedése várható.

Románia jelenleg „kétirányú” tranzitországnak számít a nemzetközi kábítószer-forgalmazás útvonalán: a csempészek itt juttatják Nyugat-Európába az Afganisztánból származó heroin-, morfium-alapanyag és ópiumszállítmányaikat, másrészt a kontinens nyugati és északi felébõl ugyanitt jutnak el a szintetikus drogok Ázsiába. Tavaly 2300 kilogramm kábítószert foglaltak le a román nyomozók, ez azonban a jéghegy csúcsa, mivel az ország területén keresztülhaladó drogszállítmányok 80 százalékát sikerül túljuttatni a határon – írja a Krónika című erdélyi napilap.

A belügyminisztérium kábítószer-ellenes ügynökségének (ANA) adatai szerint az országban stagnál ugyan a nagy kockázatú drogfogyasztók száma – Bukarestben 24 ezer heroinfüggõt tartanak nyilván –, egyre többen vetik alá magukat azonban a marihuána, vadkender és hasis hatásának. Pavel Abraham rendõrbiztos, az ANA elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kábítószer célba juttatása végett a nemzetközi csempészhálózatok elõszeretettel alkalmaznak román állampolgárokat. „Világszerte naponta legalább egy román drogfutár fennakad a bűnüldöző szervek hálóján” – nyilatkozta az illetékes.

Egy Szenegálból Madridba tartó román férfi bőröndjében nemrég három kilogramm kokaint fedeztek fel, egy román házaspár tíz kiló heroinnal Ecuadorban bukott le, sõt megtörtént, hogy egy román férfi lenyelt egy kilogramm heroint. Tavaly Romániában közel háromezer, kábítószerrel kapcsolatos bûncselekményt jegyeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik