Nagyvilág

Lőszerbotrányba keveredett hazánk

Egy amerikai napilap leleplező cikkében, amely az Afganisztánba irányuló amerikai lőszerszállításokkal kapcsolatos visszaélésekről ír, Magyarország neve is felbukkan. A Honvédelmi Minisztérium azt állítja, hogy nem értékesít lőszert.


A Magyar Honvédség az érvényben lévő jogszabályok szerint a feleslegessé vált, lejárt szavatosságú lőszereket megsemmisítteti” – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM). A szaktárca ezt annak kapcsán közölte, hogy Magyarországot is megemlítették a The New York Times egyik csütörtöki cikkében, amely az Afganisztánba irányuló amerikai lőszerszállításokkal kapcsolatos visszaélésekre világít rá. Az írás szerint e töltények nagy része “a volt kommunista tömb” raktári készleteiből származik.

Kínainak “álcázott” töltények

“A Honvédelmi Minisztérium soha, semmilyen jogviszonyban nem állt azzal a Miami Beach-i székhellyel működő AEY Inc. elnevezésű amerikai céggel, amelyről a The New York Times cikkében azt állította, hogy kínai gyártmányú lőszerek szállításával élt vissza” – állítja a HM. Az amerikai hadsereg törölte az AEY Inc. céget hadianyag-ellátó partnereinek sorából, arra hivatkozva, hogy a cég elnöke, Efraim Diveroli félrevezette a hadsereget, amikor azt állította a kínai töltényekről, hogy Magyarországról származnak – írta a New York-i lap.

Korábban a Magyar Honvédség – NATO adományként – géppisztoly- és gépfegyver lőszereket biztosított az Afgán Nemzeti Hadsereg és rendőrség részére. Az adományként felajánlott felszereléseket a NATO előzetesen bevizsgálta, és a szövetség gondoskodott azok helyszínre szállításáról és szétosztásáról. A szállítások lebonyolítására katonai keretek között került sor, külső szereplők, vagy cégek bevonása nélkül – áll a minisztérium közleményében.

Vizsgálat lehet az ügyből

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ügy kapcsán csütörtökön tájékoztatást kért a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjétől. Ha szükséges, a miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Kabinettől kapott tájékoztatást követően azonnal vizsgálatot rendel el – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A szálak Kabaihoz vezetnek?

A Magyar Nemzet szerint, ha igazak a The New York Times állításai, akkor a társaságnak csak azok adhatták el magyar raktárakból a lőszereket, akik előzőleg megsemmisítésre vették át a honvédség készleteit. Ezzel a tevékenységgel a lap információi szerint az elmúlt évben csak a Trend-Fix és a Nyír-Uncia Kft. foglalkozott. Az utóbbi társaság Veres János pénzügyminiszter adócsalásért börtönre ítélt volt üzlettársa, Kabai Károly családi vállalkozása – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik