Nagyvilág

Bagdad „holt város” lett

A síita milíciák és a biztonsági erők közötti összecsapások miatt kijárási tilalmat vezettek be. Dél-Irakban folytatódtak az összecsapások: Bászrában a Mahdi hadserege elfoglalta a városközpontot.

Núri al-Máliki iraki kormányfő április 8-ig meghosszabbította a síita milicisták számára a fegyverletételre megszabott határidőt, és pénzjutalmat kínált azoknak, akik ezt betartják. A főként Bagdadban és a dél-iraki Bászrában kedd óta tartó összecsapásoknak legkevesebb 120 halottja van.

Bagdadban a hatóságok csütörtök estétől vasárnap reggelig rendeltek el teljes kijárási tilalmat a gyalogosok és a járművek számára. Péntek reggel az utcák üresek voltak, a boltok zárva tartottak.

Szadrvárosban, a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónokhoz hű Mahdi Hadserege milícia erősségében gyászszertartást szerveztek a szerdán kezdődött összecsapások áldozatainak emlékére.

Mahdi kezében a városközpont

Bászrában a Mahdi Hadserege továbbra is ellenőrzése alatt tartja a nagyváros hét kulcsfontosságú negyedét, és a Sky News brit hírtelevízió értesülése szerint péntek reggel a milicisták ellentámadásba mentek át, és elfoglalták a városközpontot.

A BBC brit közszolgálati rádió értesülései szerint a Bászra egyik elővárosában állomásozó 4100 brit katona – a brit királyi légierőtől eltérően – nem vesz részt a harcokban. A brit fél egészségügyi támogatást is nyújt az iraki kormányerőknek. A BBC szerint Bászrától északra amerikai egységek is részt vesznek a Mahdi hadserege elleni műveletben. Núri al-Máliki kormányfő csütörtökön közölte, hogy a biztonsági erők a végsőkig harcolni fognak Bászrában a síita milíciával.

Meghosszabbított fegyverletétel

„Mindenkinek, akinél nehéz- és közepes fegyver van, le kell azokat adnia a biztonsági erők raktáraiban, és ezért kárpótlást kapnak. A fegyverletétel március 28-tól április 8-ig tart” – jelentette be pénteken a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik