Nagyvilág

Kettős mércével vádolják a magyar médiát

A magyarországi média az utóbbi napokban elszalasztotta azt a kitűnő lehetőséget, hogy bizonyítsa: nem etnikai alapon működik, s hogy a kisebbségek gondjai nem csak akkor érdeklik, ha a Magyarország határain kívül élő magyar kisebbségről van szó - állapította meg csütörtökön a SME című szlovákiai lap.

Peter Morvay, a Pozsonyban megjelenő liberális polgári napilap, a SME cikkírója szerint „a pilisszentkereszti ügyről a magyarországi média a legjobb esetben tudomást sem vett, a rosszabbik esetben pedig átvette az MTI szlovák-magyar kérdésekben többé-kevésbé hagyományosan tendenciózus, kiváltképpen pedig nem éppen minőségi híreit, amelyekben az ügyet Ján Slota magyarellenes kirohanásait ismertetve tálalták (s ezáltal egyszersmind teljesen diszkvalifikálták is).

Kettős mérce?

Más esetben, ahogy azt a budapesti közszolgálati rádió tette, nagy teret adtak a falu polgármesterének, hogy az elvárásoknak megfelelően kifejtse: Pilisszentkereszten minden a legnagyobb rendben van, mindössze önző érdekcsoportok hergelik a népet.

A szerző szerint az rendjén is van, hogy a magyar média folyamatosan és behatóan foglalkozik a szomszédos államokban élő magyarokkal, az viszont nincs rendjén, sőt igen kirívó, hogy míg – kevés kivételtől eltekintve – kritikátlanul átveszi a magyar kisebbségi politikusok álláspontjait, Pilisszentkereszt esetében ezt fordítva tette. Úgy tűnik, mintha „a mindig a mieinknek van igaza” szemüvegén át látnák a világot.”

Az MKP hisztériának tartja az ügyet

A cikk szerint hasonló lehetőséget szalasztott el a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is. Érthető, hogy az MKP több figyelmet szentel az új szlovákiai oktatási törvénynek, mint a magyarországi szlovákok gondjainak, akik nem rájuk fognak majd szavazni. Érthetetlen azonban, hogy az MKP semmi figyelmet sem szentel Pilisszentkeresztnek, noha ritkán adódik ilyen ragyogó alkalma, hogy megmutassa: „nem etnikai párt vagyunk!” Hogy bizonyítsa: a kisebbségi jogokat elvi kérdésként kezeli, és nem csak akkor kardoskodik értük, ha a magyarok kárára esik jogsérelem.

„Úgy tűnik, ez annak a Csáky Pálnak (az MKP elnökének) sem jutott eszébe”, akinek az előző szlovák kormány miniszterelnök-helyetteseként nyolc éven keresztül az is a feladata volt, hogy a magyarországi szlovákoknak is a gondját viselje – zárja írását a lap.

A szerző nem említi meg, hogy az MKP szerda esti közleményében haszontalannak tartja a pilisszentkereszti ügyben gerjesztett hisztériát, amely ügy azért alakult ki, mert a szlovák többségű falu polgármestere az eddigi székhelyéről egy másik épületbe költözteti a falu Szlovák Kisebbségi Önkormányzatának irodáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik