Nagyvilág

A lengyelek velünk szövetkeznének az oroszok ellen

A lengyel államfő a lengyel-magyar barátság felmelegítését sürgette annak érdekében, hogy a két ország erősebben nézzen szembe az orosz gazdasági expanzióval. Kaczynski a diverzifikációra hívta fel a figyelmet, és – a szerinte még túl arisztokratikus – EU erősítését sürgette.

Én híve vagyok az Oroszországgal való együttműködésnek, de attól félek, hogy az egyoldalú függés keserű gyümölcseit Magyarország lényegesen jobban fogja érzékelni, mint Lengyelország. Ma még nem késő, de öt év múlva már túl késő lesz – bírálta a magyar külpolitikát Lech Kaczynski lengyel államfő magyarországi látogatása során adott interjújában.

Nagyon szoros Lengyelország együttműködése Csehországgal, Litvániával, Észtországgal, Ukrajnával és Azerbajdzsánnal, ám a Magyarországgal való barátságban rejlő potenciál kihasználatlan. Ez Kaczynski szerint negatív hatással lehet akár rövid távon is.

Közösen lépne fel Moszkva expanziója ellen

A lengyel elnök szerint a meglévő együttműködés természetesen nem tudja ellensúlyozni az orosz gazdasági expanziót, amely a kőolajon és a földgázon alapul, de a diverzifikációnak más irányai is vannak: Norvégia, Afrika vagy a Közel-Kelet. Ezek kihasználásához azonban politikai akaratra lenne szükség – véli a lengyel államfő.

A lengyel-magyar partnerség jótékonyan befolyásolhatná az EU demokratizálását is. Mint Kaczyanski fogalmazott, az EU „nagyszerű gondolat, remek projekt, de ma még a tagországok egymás közötti kapcsolatait tekintve kissé arisztokratikus képződmény, van egy-két herceg, néhány gróf, a többi csak báró”.

Debrecenbe már nem ment el

A Debrecenben megrendezett magyar-lengyel barátság napja alkalmából a lengyel köztársasági elnök levélben köszöntötte a programsorozat résztvevőit.

Az eredeti tervek szerint a magyar és a lengyel államfő is részt vett volna a debreceni programokon, de Lech Kaczynski belpolitikai okokra hivatkozva lerövidítette hivatalos magyarországi látogatását, ezért maradt távol a megemlékezéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik